Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

Kako se pripremiti za trudnocu

Go down

Kako se pripremiti za trudnocu

Postaj  Zee on 19/7/2009, 18:48

Svaka žena, onog trenutka kada poželi zatrudnjeti, postavi sebi pitanje: »Što mogu učiniti kako bih bila spremna?» Naravno da nikada nismo potpuno spremne, ali evo nekoliko malih savjeta koji mogu olakšati blagu grižnju savjesti jedne buduće trudnice.

Beba je najosjetljivija u ranom razvoju od 2. do 8. tjedna nakon začeća, kada se formiraju njeni glavni organi. Sve što unosite u organizam (jedete, pijete, pušite) može jako utjecati na zdravlje bebe. To je razlog zašto s pripremama treba početi i prije trudnoće.

1. Planirajte pravi trenutak

Za početak smanjite sve naporne obveze. U vrijeme pripreme potrebno je smanjiti stres koliko god je to moguće, pa tako i razdvojenost od partnera.

Provjerite eventualne opasnosti za trudnoću u svojoj radnoj okolini (teški metali, plinovi, zračenja). Izbjegavajte i nepotrebna zračenja mobitela jer i bez telefonskih razgovora mobitel u redovitim vremenskim razmacima emitira svoje signale, a što je lošija veza s baznom stanicom to je veće snaga emitiranja vašega mobitela. Svakako ga isključite prilikom spavanja.

Ukoliko pijete kontracepcijske pilule napravite pauzu barem tri mjeseca prije trudnoće. Ostavite dovoljno vremena tijelu da ponovo prirodno uspostavi cikluse.

Pratite menstrualni ciklus i istražite svoju ovulaciju. Ovulacija nastupa 14 dana prije sljedeće menstruacije, a kako zapravo nikada nismo sigurni kada bi menstruacija trebala doći, ne znamo ni točan datum ovulacije.

Postoji niz prirodnih metoda (Billingsova, mjerenje bazalne temperature, promatranje sluzi ...) koje vam mogu pomoći odrediti vrijeme ovulacije, ali evo jedan prijedlog više:

Postoji mali mikroskop, veličine ruža za usne, koji možete nabaviti u ljekarni. Jednostavan je i praktičan za primjenu. Dovoljno je odmah ujutro prije pranja zubi staviti malo sline na stakalce (važno je da niste jeli barem 3 sata ranije). Uključite ugrađeno svjetlo i promatrajte sliku nakon što se slina osuši (potrebno je puno više od navedenih 15 minuta). Ako se slina kristalizirala u obliku paprati prema priloženoj sličici, to su vaši sretni dani.

Također postoje i jednokratni urinarni LH testovi koji prate rast luteinizirajućeg hormona (LH) u mokraći, a koji se povisuje u vrijeme ovulacije. Bitno je započeti test na vrijeme.

2. Posjetite ginekologa

Odaberite svog «socijalnog» ginekologa na vrijeme, ukoliko već niste. To se obično određuje ili mijenja u 12. mjesecu svake godine. Ako želite promijeniti svog sadašnjeg ginekologa, popunite formular kod novog ginekologa, ispunite ime i adresu starog ginekologa, te podatke sa svoje osobne i zdravstvene iskaznice. Naravno, raspitajte se unaprijed o novom ginekologu i iskustvima ostalih žena.

Jedino ako nigdje niste prijavljene ili želite promjenu iz nekih posebnih razloga, to možete učiniti i u toku godine. Potrebno je prvo posjetiti ginekologa kojeg želite odabrati i ispuniti formular koji ćete odnijeti u HZZO.

Nije loše imati i jednog dodatnog privatnog ginekologa na umu. Zapamtite da imate pravo na drugo (pa i treće) mišljenje.

Raspitajte se kod svojih roditelja o eventualnim obiteljskim kroničnim i genetskim bolestima (dijabetes, hipertenzija ...), jer to će vas pitati svaki liječnik.

I konačno, obavite inicijalni pregled kod ginekologa, uključujući svakako i «papa test» te porazgovarajate s ginekologom o svojim planovima za bebu. Ukoliko postoji potreba, dobro je napraviti ginekološke briseve na određene bakterije (klamidija, ureaplazma, mikoplazma ...) koje mogu biti kobne za trudnoću. Briseve ćete vjerojatno, u malim epruvetama, sami nositi u bolnicu na analizu. Rezultati su obično gotovi za nekoliko tjedana. U privatnim mikrobiološkim laboratorijima to možete obaviti u vrlo kratkom roku (obično 48 sati), no cijena je otprilike 150 kn po pretrazi.

Dobro je napraviti i urinokulturu, te odmah izliječiti eventualne urino infekcije. Za bakteriološku pretragu urina potrebno je striktno slijediti upute. Uzima se "čisti" srednji mlaz prvog jutarnjeg urina (ili urina koji je barem 4 sata bio u mokraćnom mjehuru).

Savjetujte se sa svojim ginekologom o uzimanju folne kiseline u preparatima.

Iako je još prerano misliti na bolnicu, ona vrlo brzo može zatrebati, stoga je dobro znati barem u koju spadate (obično navedeno u dnevnim novinama). Usput razmislite u kojoj bolnici želite roditi (ovisno o tome može li tata biti prisutan na porodu, imaju li tečaj za trudnice, rooming-in...). Ako to nije ona bolnica u koju spadate po mjestu stanovanja, raspitajte se kako doći u bolnicu koju želite. Po zakonu se može izabrati bilo koja bolnica, ali obično je tamo potrebno obaviti nekoliko zadnjih pregleda tijekom trudnoće.

3. Riješite manje zdravstvene probleme

Posjetite zubara. Eventualne očekujuće probleme s umnjacima isto pokušajte riješiti prije trudnoće. Posjeta zubaru se definitivno preporučuje i za vrijeme trudnoće.

Raspitajte se kod doktora o eventualnom cijepljenju protiv rubeole, potrebno je 3 mjeseca prije začeća da bi se stekao imunitet.

Ukoliko imate priliku obaviti sistematski pregled nemojte je propustiti.

Za svaki slučaj, nemojte piti nikakve lijekove bez odobrenja liječnika jer možda ste u međuvremenu zatrudnjeli. Od sada se liječite unaprijed, dakle borite se da ne obolite, pa ćete izbjegavati nepotrebne gužve i blizinu oboljelih.

Emocionalno zdravlje je također jako važno jer trudnoća sama po sebi donosi nove stresove.

4. Regulirajte tjelesnu težinu

Regulirajte svoju težinu. Debljina može utjecati na hormon testosteron (naravno ne uvijek), ali povišen testosteron svakako loše utječe na ovulaciju, tako da se punijim osobama sa povišenim testosteronom uvijek prvo savjetuje da smršave.

Debljina znači i povećani rizik za visoki tlak i dijabetes koji mogu nanijeti dosta štete u trudnoći. Ali isto tako važno je ne imati i premalu težinu.

Ne preporučuju se striktne dijete. Ukoliko je potrebno, mršavite polako, zdravo i bez panike.

Odlično je ako skinete i samo par kila. Bitno je da težina stalno ne varira gore-dolje. Ipak, najbolje je postići svoju idealnu težinu prije trudnoće.

5. Hranite se zdravo

Pojačajte svoj imunitet zdravom prehranom, a o vitaminima morate sve znati. Neki vitamini mogu biti vrlo štetni u trudnoći kao npr. velike doze vitamina A.

U zdravu prehranu obavezno uključite i partnera. Prehrana mora uključivati raznovrsne zdrave namirnice: voće, povrće, maslinovo ulje, hranu bogatu vlaknima ...

Izbjegavajte kofein i sve ostale nezdrave namirnice.

Neposredno prije trudnoće preporučuje se svakodnevno uzimati folnu kiselinu. Folna kiselina je podvrsta skupine B vitamina. To je posebno bitno za žene koje su koristile kontracepcijske pilule jer njihova upotreba smanjuje razinu folne kiseline.

Folna kiselina smanjuje rizik deformacije fetusa koja je vezana uz centralni nervni sustav, poznatih pod nazivom - defekti neuralne cijevi. Obično ne znate odmah da ste trudni i ponekad prođu tjedni prije nego što saznate.

Najveće potrebe za folnom kiselinom su mjesec dana prije trudnoće i prvih nekoliko tjedana trudnoće (obično 12 tjedana). Preporuke za uzimanje prije trudnoće se razlikuju, neki savjetuju tri mjeseca, neki mjesec dana. Istraživanja su pokazala da se uzimanjem 0,4 mg sintetičke folne kiseline dnevno prije trudnoće smanjuje rizik od defekta neuralne cijevi od 50 do 70 posto.

U ljekarnama možete kupiti i «Prenatal» multivitaminske tablete raznih proizvođača, a koje uz folnu kiselinu uključuju i ostale potrebne vitamine za jednu trudnicu, ali i ženu koja želi ostati trudna.

Pretragom krvi možete provjeriti imate li nedostatak željeza u krvi, budući da se anemije liječe duže vrijeme.

Za zdravo održavanje crijevne flore, preporučuju se veće doze jogurta s korisnim laktobacilus bakterijama.

Potrebno je i unositi dosta tekućine, barem 2 litre dnevno.

6. Bavite se fizičkom aktivnošću

Ojačajte mišiće nekim sportom koji vam najviše odgovara (plivanje, gimnastika...). Pritom izbjegavajte sportove koji mogu izazvati ozljede.

Šetajte, šetajte i samo šetajte. Morate biti u fit formi, a duga šetnja pomaže i za poboljšanje prirodne cirkulacije i zdravlje vena.

Posebno je važno održati zdravlje kralježnice, a znatno pomažu i jaki trbušni mišići.

Odmor je jednako važan, kad god možete podignite malo listove nogu da olakšate vensku cirkulaciju.

7. Informirajte se

Informirajte se! Ovo je apsolutno važno.

Postoji mnoštvo web-stranica vezanih za trudnoću i zdravlje općenito. Prosurfajte, spremite i isprintajte sve što vas zanima.

Pojmove kao što su epiziotomija, drip, amniocenteza, double test, triple test, bHCG, ultrazvuk, postporođajna depresija, epiduralna anestezija i mnoge druge, morate znati i razumjeti. Što više znate, moćniji ste. A za neke postupke ćete se možda morati i odlučiti u toku trudnoće, pa razmislite i o tome.

U knjižarama postoji i niz knjiga koje su korisne za educiranje budućih majki (o njezi majke i djeteta, o vježbama i disanju, o dječjim bolestima ...).

Ukoliko ste sve to istražili, možete se pretplatiti na razne specijalizirane časopise, nude mnoštvo korisnih savjeta za buduće majke. Godišnja pretplata je nešto jeftinija, a možete se raspitati i kod svojih poznanica, možda one imaju stare brojeve jer se teme uglavnom ponavljaju. Posebno su korisna specijalna izdanja namijenjena trudnicama i novorođenčadi.

8. Prestanite pušiti

Pušenje je štetno, ali to sigurno već znate. No, možda ne znate da istraživanja dokazuju da pušenje može izazvati pobačaj, krvarenje, prijevremeni porod, te malu porođajnu težinu djeteta. Sada imate dobar motiv za prestanak pušenja. U kioscima možete kupiti biljne cigarete ružnog okusa, ali koje vam mogu olakšati bitku na prirodan način.

9. Ostalo

Financije, financije

Želimo da mame znaju upravljati novcem, jer jednom kad dođe beba bit će ga sve manje i manje, a potrebe sve veće i veće. Uskoro slijedi kupovina dodatne odjeće za trudnice, potrebne opreme za odlazak u rodilište, opreme za bebu...

Danas postoje mnoga osiguravajuća društva koja vam mogu osigurati dosta beneficija za određenu mjesečnu ratu. Za trudnice čak osiguravaju apartman u bolnici s kojom imaju ugovor (raspitajte se da li ga je potrebno rezervirati u vašoj bolnici).Razno

Ako bojite kosu, možete je obojiti u što prirodniju boju tako da ne morate koristiti agresivne boje u trudnoći. Sigurno je sigurno, iako današnje boje za kosu nisu toliko štetne, pogotovo ako su bez amonijaka.

Ako već niste, položite vozački ispit ukoliko imate priliku voziti auto. Dobro je steći iskustva u vožnji prije trudnoće.

Razmišljajte o imenu za bebu. Nekad je potrebno da prođe neko vrijeme da bi stvarno bili sigurni da nam se ime sviđa, jer može se dogoditi da vam se odabrano ime za par mjeseci više i ne sviđa. Imate mnogo zanimljivih prijedloga na webu.

Dogovorite se sa svojim dragim o svemu vezano za bebu. I njemu treba vremena da bude spreman za vašu trudnoću.

10. Za kraj

Sada kada ste učinile ono što ste mogle, opustite se. To je sada apsolutno najvažnija stvar. Ako ste napeti, baš to može spriječiti trudnoću. Nema nikakve panike. Ima mnogo žena koje su svoje prvo dijete dobile poslije tridesete, a i četrdesete nisu više rijetkost.

Ne dozvolite da okolina vrši pritisak na vas. Nažalost, normalno je da svatko sebi daje za pravo da vas pita čuveno neukusno pitanje «Šta ima novo?» i pritom gleda u vaš trbuh.

_________________avatar
Zee
Admin

Broj postova : 8314
Join date : 17.07.2009
Age : 36
Lokacija : Zagreb

http://caskalice.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.