Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

DOJENJE: Strah da nemate dosta mlijeka

Go down

DOJENJE: Strah da nemate dosta mlijeka Empty DOJENJE: Strah da nemate dosta mlijeka

Postaj  Mini on 1/10/2009, 08:26

“Dojenje je način druženja sa svojim djetetom. Žene u drugim kulturama ne ustručavaju se dati djetetu dojku. One se ne brinu o tome kada je dijete posljednji put jelo ili jesu li im grudi pune ili prazne. One ne doje isključivo zato da bi dijete dobilo mlijeko, nego zato da bi se dijete dobro osjećalo i bilo zadovoljno. Ako dijete plače, štuca, udari se ili je preplašeno, one mu daju dojku. Na taj način dijete dobije onoliko mlijeka koliko mu treba.”

Margaret Mead


1. Komentari okoline

Uvijek će biti pitanja ljudi iz okoline koja će majku koja želi dojiti živcirati i koja će dovoditi u sumnju njezinu sposobnost da doji. Takva je pitanja nemoguće izbjeći, kao i svu silu proturječnih savjeta.

Prije nekoliko godina vrijedilo je mišljenje da je dojenje isključivo hrana. Danas znamo da je dojenje znatno više od toga, ali staro mišljenje još mnogi nisu promijenili. Dojenje je, uz hranu, zadovoljenje refleksa sisanja, ljubav, sigurnost, blizina, toplina, djetetov način komunikacije s majkom. Kada bismo uspjeli iskorijeniti staro shvaćanje dojenja, mnogo bi se roditelja stvarno moglo opustiti i uživati u dojenju.

Jedan od glavnih razloga zašto mame prekidaju dojiti i djetetu počnu davati adaptirano mlijeko jest strah da nemaju dovoljno vlastita mlijeka. U ovome slučaju potpora može učiniti čuda! Potporu bi mogli i trebali dati otac ili netko drugi iz bliže rodbine, pedijatar, medicinska sestra ili neka organizacija za potporu dojenja (primjerice, RODA). Većina mama 60-ih i 70-ih nije dojila i teško se može očekivati njihova potpora.

Dojenje se prekida i ako majka ne doji prema djetetovim potrebama, ako je majka zabrinuta, pod stresom ili ako je dijete na prsima u krivom položaju.

2. Nemasno, vodeno mlijeko

Prvo mlijeko koje dolazi kada se počne dojiti nije jako masno. Masnoća se mijenja tijekom podoja. Najmasnije mlijeko dolazi zadnje. Zato gledajte na zadnje mlijeko, ne na prvo!

Budući da nemasno mlijeko dolazi prvo, ni usred ljeta djetetu ne morate davati nikakvu posebnu tekućinu. Dajte mu da se napije ovoga vodenastoga mlijeka.

3. Dijete navlači bradavicu, ispušta je i plače… čini se da više nema mlijeka

Kada dijete sisa, oksitocin stimulira dojku i mlijeko počne teći. To je refleks ispuštanja (let down). Najčešće treba malo vremena od trenutka kad je dijete počelo vući do potjecanja mlijeka. Dosta žena osjeti let down kao bockanje u dojci. Refleks djeluje na objema dojkama istodobno i može biti tako jak da mlijeko počne štrcati okolo. Problem s refleksom otpuštanja može biti jedan od razloga da žene prestaju dojiti jer misle da mlijeka više nema. Međutim, mlijeko ne može iznenada nestati, to je jednostavno fiziološki nemoguće. Ako nema let downa, dijete pojede samo jedan dio mlijeka iz dojke, ispusti bradavicu , plače i izgleda gladno. Ovaj refleks mogu poremetiti briga, nervoza i stres jer se oksitocin zaustavlja adrenalinom koji se tada stvara. Stres i dojenje ne idu zajedno!

Ako mislite da je to vaš problem, pokušajte ukloniti sve što vam smeta. Može vam pomoći i znanje o tome što se događa u vašem tijelu. Udahnite duboko nekoliko puta, polako, slušajte omiljenu glazbu, pijte nešto, nađite udoban položaj za dojenje, neka otac uzme dijete dok se opuštate. Provjerite ima li dijete ispravan položaj na prsima.

4. Povećanje težine

Djeca na prsima dobivaju na težini prilično neredovito. Mogu čak ne dobiti ni grama dva tjedna, a njihovo je opće stanje i dalje dobro. Dijete ne bi trebalo vagati svakoga dana, čak ni svakoga tjedna. Dijete nikada ne dobije jednako na težini dva dana za redom i vaganje jednom na tjedan rijetko daje stabilnu uzlaznu krivulju. Krivulje su, osim toga, napravljene prema djeci koja su hranjena adaptiranim mlijekom. Dojenče najčešće dobije dosta na težini prvih mjeseci. Kada važemo dijete, treba uzeti u obzir i je li ono postalo pokretno, izgubilo zanimanje za dug podoj jer ga zanima sve iz okoline… Ali težina nije jedini znak da dijete dobiva dovoljno mlijeka.

5. Treba obratiti pozornost i na ove pokazatelje:

da dijete ima 6-8 mokrih pelena na dan; Kako znati što je mokra pelena? Ulijte 30-60ml vode u pelenu i izvažite.
da je dijete zadovoljno, da ne plače stalno i nije bezvoljno;
da je dijete budno i koncentrirano i da želi sisati.

Nema smisla:

vagati dijete prije i poslije podoja da bi se vidjelo koliko je pojelo - djeca na prsima tijekom podoja pojedu vrlo različitu količinu;
izdajati da bi se provjerilo koliko ima mlijeka - to ne govori puno o majčinoj proizvodnji.

Količina majčina mlijeka ne govori o količini hranjivih tvari koje dijete pojede. Ako provjerite kod dva djeteta iste dobi, koja jednako napreduju u težini, vidjet ćete da oni pojedu različitu količinu mlijeka.

Izvor: www.roda.hr/tekstovi
Mini
Mini

Broj postova : 3043
Join date : 20.07.2009
Lokacija : sjever i jug

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.