Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

Umirivanje bebe dodirom - "Klokan njega"

Go down

Umirivanje bebe dodirom - "Klokan njega" Empty Umirivanje bebe dodirom - "Klokan njega"

Postaj  Mini on 1/10/2009, 08:40

Iznenađujuće, zamatanje bebe u dekice i odjeću nije najbolji način da vašem novorođenčetu bude udobno. Prema desetljećima istraživanja, prakticiranje "klokan njege" ili izravnog kontakta kože između djeteta i roditelja, je bolji način za smirivanje novorođenčeta i njegovu udobnost. Prof. dr. Gene Cranston Anderson sa sveučilišta u Clevelandu, autor brojnih istraživanja o „klokan njezi“ kaže: „Naša tijela imaju nevjerojatnu sposobnost podizanja tjelesne temperature novorođenčeta i njenog održavanja na pravoj razini“. Bliski kontakt osobito pomaže prijevremeno rođenoj djeci, a bebe koje se tako čuvaju manje plaču, duže spavaju i lakše se privikavaju na dojenje.

Što je klokan njega (kangaroo care)?
Klokan njega je način čuvanja novorođenčeta tako da postoji izravni kontakt između kože djeteta i roditelja. Dijete odjeveno samo u pelene, nježno prislonite na gola prsa u uspravnom položaju. Naziv klokan njega se koristi jer je metoda slična načinu na koji majka klokan nosi svoje mlado.

Klokan njega se prvo počela primjenjivati u Bogoti, Kolumbiji 1983.g. kod prijevremeno rođenih beba. Neonatolozi Edgar Rey i Hector Martinez su počeli s time jer su imali ograničene resurse, probleme sa strujom i nepouzdanu opremu. Kako im je zbog toga umirala nedonoščad, odlučili su probati bebe staviti uz majke kako bi im pomogla tjelesna toplina i dodir majčine kože. Ova se metoda pokazala vrlo učinkovitom, tako da je postala praksa u sve većem broju bolnica.

Klokan njega se često koristi kod prijevremeno rođenih beba jer blizak kontakt s roditeljem regulira djetetovu tjelesnu temperaturu, rad srca i disanje. Zvukovi majčinog srca su slični onima u maternici, a kontakt koža-koža uzrokuje emocionalni i mentalni razvoj bebe. Prijevremeno rođena djeca imaju probleme s koordinacijom disanja i radom srca, a istraživanja su pokazala da klokan njega pri tome može pomoći djetetu. „Dodir majčine kože s novorođenčetovom se pokazao učinkovitim u smanjenju bolova djeteta u tri istraživanja.“, rekla je Celeste Johnston za časopis BioMed Central Pediatrics, “Kraće vrijeme oporavka uz klokan njegu je važna pripomoć u održavanju djetetova zdravlja”. Istraživanja su pokazala da su se zagrljene bebe oporavile od bolova za minutu i pol, dok su bebe koje su bile u inkubaturu patile više od tri minuta.

Klokan njega i dojenje
Majke koje koriste klokan njegu imaju više uspjeha kod dojenja i više mlijeka. Prijevremeno rođene bebe (osobito one rođene prije 34. tjedna) obično bolje sišu dojku nego bočicu jer ne mogu kontrolirati istjecanje mlijeka iz bočice, dok kod dojke mogu bolje koordinirati sisanje, gutanje i disanje.

Prednosti klokan njege
Držite li dijete na goloj koži, to će mu pomoći pri stabilizaciji rada srca i regulaciji tjelesne topline. Bolje će spavati, manje plakati, a čak mu se može i brže razvijati mozak. Ako vaše dijete ne doji od početka, dodir kože može pomoći da beba počne dojiti. Klokan njega se naravno može koristiti i kod beba rođenih nakon termina sa sličnim prednostima.

Izvor: Zena.hr
Mini
Mini

Broj postova : 3043
Join date : 20.07.2009
Lokacija : sjever i jug

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.