Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

Tata i beba

Go down

Tata i beba Empty Tata i beba

Postaj  Mini on 1/10/2009, 10:36

Ako očevi imaju sposobnost brinuti za svoju djecu kompetentno, ali različito od majki, je li to važno za djecu?
Izgleda da jest, bar prema onome što pokazuju dva desetljeća istraživanja. Djeca stara osam tjedana mogu razlikovati svoje očeve od majki i drukčije odgovarati na njihov pristup. Yogman je (1981.) usporedio reakcije udobno smještene djece na dolazak majki i očeva. Očekujući da ih podigne majka, djeca bi se smirila, usporila rad srca i disanje, i napola sklopila oči. Kad bi očekivala da ih prihvati otac, djeca bi zgrbila ramena, raširila oči, te ubrzala rad srca i disanje.

Muško sudjelovanje podržano reakcijama djece i žena ima pozitivne učinke koji se daju izmjeriti na razvoj djeteta. Proučavajući učinak očevog sudjelovanja u svakodnevnoj brizi za dijete, Pedersen i njegovi kolege otkrili su da, što je aktivnije sudjelovanje oca iskusilo šestomjesečno dijete, to je viši rezultat postiglo na Bayleyevoj skali dječjeg razvoja (Pedersen i dr., 1980.). Proučavajući dvomjesečnu djecu iz obitelji srednjeg sloja s dvoje roditelja, Parke i Sawin su (1975.) ustanovili da djeca imaju to jače socijalne reakcije što je više otac sudjelovao u kupanju, hranjenju, presvlačenju i drugim zadacima fizičke brige i njege. Osim toga, godinu dana kasnije ta su djeca bila otpornija kod suočavanja sa stresnim situacijama.

Samo dojenjem majke već ostvaruju tu povezanost - kontakt oči u oči, dodir, vokalizacija. To su tri primarne metode povezivanja. U prvih nekoliko mjeseci života, djeca u gotovo svim segmentima više ovise o majkama, a pred očevima je često izazov pronalaženja načina da ostvari kontakt sa svojim novorođenim djetetom. Veliki broj očeva tvrdi kako se osjeća više nego «van igre» tijekom tog prvog važnog razdoblja života.

Kako se tate mogu povezati s djetetom?

1. Jedino što otac ne može raditi je dojenje. Mijenjanje pelena i kupanje djeteta izvrsne su prilike za očeve da prodube svoj odnos s djetetom. Odredite barem jednu aktivnost koja će biti „samo tatina"
2. Otac može biti i prijatelj za igru s djetetom - dijete se od prvog mjeseca života može igrati, a najdraža igračka mu je tada ljudsko lice.
3. Kontinuirani dodir - «nošenje bebe», održavanjem konstantnog kontakta s djetetom - noseći dijete u rukama ili u visećoj nosilici - dok dijete nije dovoljno staro da samo puže.

Upute za mamu:

Imajte povjerenja u tatu

Kad prvi puta postanemo roditelji, mnogi su nesigurni oko toga kako će primiti bebu, hraniti ju, premotati. Kako je mama upućenija na dijete, cijeli je dan s njime, pogotovo ako doji, vjerojatno će se dogoditi da će tata ostajati po strani. Dok ćete vi sa svakim prematanjem postajati spretniji, njegovo će znanje ostajati teorijsko. Jedini način da se On uključi jest da mu prepustite dio obveza. U mnogim obiteljima tatin posao je kupanje. Uz kupanje može biti i spremanje na spavanje. I davanje večernje bočice. Ako otac dio poslova obavlja svakodnevno, i on će postajati spretniji i sigurniji. Kao što ste i vi postali vješti.


Mama zna najbolje - je li to točno?

Kako su upravo mame cijelo vrijeme s bebom, one je najbolje poznaju i razumiju njezine potrebe. No, nerijetko baš zbog toga ni u koga drugog nemaju povjerenja. Kada tata želi preuzeti bebu, one mu daju toliko mnogo uputa, da on postane još nesigurniji. Čim on primi dijete, one skaču da mu pokažu da ga ne drži dobro. Posljedica je da je žena sve umornija i nezadovoljnija, a on sve nesigurniji i nezainteresiraniji.


Vrijeme s tatom

Bilo bi dobro da dio dana, možda je to samo pola sata prije kupanja i spavanja, On bude s djetetom, a vi se posvetite sebi ili kućanskim poslovima. Bilo bi izvrsno da dijete povremeno ostavite tati. To može biti samo sat, dva, između dva podoja, kad ćete otići u kupovinu ili, još bolje, popiti kavu s prijateljicom. Možda će prvi puta biti zbunjen, pogotovo kad malo biće počne kmečati. Ipak, vjerujem da će pronaći svoj način kako da ga smiri, koji može biti posve različit od vašega.
Mini
Mini

Broj postova : 3043
Join date : 20.07.2009
Lokacija : sjever i jug

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.