Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

Kako NE popucati?

Go down

Kako NE popucati? Empty Kako NE popucati?

Postaj  Zgodni znakić on 27/11/2009, 07:49

Kako NE popucati?

Često se postavlja pitanje kako izbjeći spontana puknuća međice pri porodu?

Vrlo jednostavno: epiziotomijom!

Ako se slažete sa ovim odgovorom, predlažem Vam da obavezno pročitate tekst "Razotkrivena epiziotomija: Mitovi i istine", jer ovo gore navedeno nije točan odgovor! Štoviše, u samom tekstu ćete pronaći razloge zašto nije dobro raditi epiziotomiju, koji su njeni rizici i koliko je zapravo štetna i opasna. Otkrit ćete da je gore navedeni odgovor upravo jedan od mitova i dalje tako čvrsto vezanih uz epiziotomiju.

Ja Vam ovdje želim ponuditi drugačiju sliku, mnogo bolju od epiziotomije. Zamislite prirodan porod bez kirurškog rezanja i bez spontanog pucanja međice! Pitate se je li to uopće moguće? U ovom tekstu ćemo zajedno proći kroz prirodne tehnike koje dokazano pomažu rodiljama da kroz sam porod prođu bez ijednoga puknuća!Zašto dolazi do pucanja međice?

Mitovi kojima se pokušava objasniti zašto tijekom poroda dolazi do napuknuća su sljedeći: majka je preuska, dijete je preveliko i istiskivanje ide prebrzo. Od najveće važnosti je položaj porodilje u drugom porođajnom dobu (istiskivanje djeteta). Popularan ležeći položaj, koji je standard u bolnicama, je nagori mogući položaj za porod. Ne samo da je pri njemu otvor zdjelice manji, nego je i tkivo neprirodno rastegnuto. Stavljanjem ženinih nogu u stremene, zapravo dolazi do još neprirodnijeg rastezanja vaginalnog tkiva. Zatim, kako su noge potisnute unatrag, tkivo postaje krajnje napeto. Kada babica primijeti da je međica “pobijelila”, što znači da je na granici da popuca, sigurno će vam reći da prestanete tiskati, ili će primijeniti kontra pritisak na tom području, kojim se štiti međica. Nasuprot tome, liječnik obstetričar će vjerojatno misliti kako će kasnije zašiti ranu, pa će vam govoriti da samo nastavite tiskati. (M. Wagner;Pursuing the Birth Machine:The Search for Appropriate Birth Technology; Australia 1994)

“Kombinacija porodaja u ležećem položaju i neprirodno tiskanje, uzrokovat će pucanje međice.” (iz knjige Barbare Harper:Gentle Birth Choice)Položaj! Položaj! Položaj!

Žene koje rađaju u ležećem položaju s nogama u stremenima, najviše su izložene spontanim puknućima 2. i 3. stupnja. Također je vjerojatnije da će im uraditi epiziotomiju. Prvorotke će zasigurno imati epiziotomiju, i to je povezano sa položajem u kojem rađaju, jer se one većinom odlučuju za porod na leđima, što je najvjerojatnije povezano sa (ne)iskustvom i okolnostima. Ovo sve je dokazano istraživanjem u kojem je sudjelovalo 275 žena rađajući spontano, tj. vaginalno. Žene koje nisu koristile lijekove protiv bolova imale su najveći postotak neoštećene međice (34.1 posto), dok su žene sa epiduralnom imale najveći postotak epiziotomije (65.2 posto). Učestalost potpuno neoštećenog perineuma u odnosu na položaj iznosi: 31.6 posto u polusjedećem položaju, 15 posto ležeći i 12 posto ležeći na ledima s nogama u stremenima. (J. Roberts: Factors associated with perineal outcome during childbirth. "Nurse Midwifery" 1987 May-June)

U jednom drugom istraživanju je dokazano da su duboka napuknuća, 3. i 4. stupnja, bila najmanja (0.9 posto) kod žena bez epiziotomije, te koje nisu rađale u ležećem položaju sa nogama u stremenima; nasuprot najvišem postotku (27.9 posto) kod žena sa epiziotomijom i u gore opisanom ležećem položaju. Jedino moguće objašnjenje za povezanost između položaja u stremenima i dubokim napuknućima jeste da je u tom položaju međica prerastegnuta. U istraživanju je sudjelovalo 241 porodilja. (Borgatta, Piening, Cohen: Associaton of episiotomy and delivery position witj deep perineal laceration during spontaneous delivery in nulliparous women. "Obstet Gynecol" 1989)

Položaj koji žena zauzima trenucima izgona je najbitniji faktor u sprečavanju oštećenja međice. Možete izabrati između nekoliko položaja!

Ležanje na boku sa podignutom jednom nogom je dobro ako imate problema s krvnim tlakom i ako ste umorne.

Klečeći položaj npr. kraj kreveta, podupirući gornji dio tijela, oslobađa vas bolova u leđima.

Kada ste “na sve četiri” trbuh vam je okrenut prema dolje, klečite na koljenima i oslanjate se rukama o pod. Taj položaj ima prednost zbog sile teže i također olakšava bol u leđima.

Čučeći položaj također ima svojih prednosti jer omogućava maksimalan pritisak s unutarnje strane zdjelice, dok istovremeno dovodi do najmanjeg mišićnog naprezanja koji je potreban da “progura” novorođenče kroz porođajni kanal. Da li ste ikad razmišljali zašto treba toliko vremena da bi beba prošla kroz prostor koji je samo nekoliko centimetara dug? U čučećem položaju otvor zdjelice se povećava za 30 % i stvara više prostora za prolaz novorođenčeta nego kada niste u tom položaju. Međica ostaje opuštena pa je oštećenje najmanje.U čučećem položaju ste najviše otvorene, sposobnost vašeg tijela da tiska je maksimalna, potaknuta je pravilna rotacija glave djeteta i njegov izgon, a vaša trtična kost nije na putu.

Najlakši i najudobniji način da se postavite u taj položaj je ako imate pomoć partnera. Partner sjedne na stolac i raširi noge pomažući ženi da čučne između njih. Ona se naslanja nadlakticama na njegove noge, a može se i potpuno osloniti leđima na njega. Možete se i samostalno čučeći osloniti i na krevet, ako vam je tako udobnije. Ako planirate koristiti ovaj položaj s partnerom, bilo bi dobro da ga izvježbate, da bi se navikli na taj osjećaj.

Po mišljenju Marsden Wagnera, najbolji položaji za prevenciju napuknuća su: klečeći položaj i “na sve četiri”. Ležeći položaj na boku je povoljniji nego ležeći na leđima, ako je neophodno. U klečećem položaju bi koljena uvijek trebala biti u raskoraku, kolika je i širina ramena, ne više. Koljena bi trebala biti usmjerena prema naprijed, a ne ustranu. Istraživanja pokazuju značajno smanjivanje napuknuća kada žena rađa ili klečeći, ili “na sve četiri”. U ovim položajima beba je bolje opskrbljena kisikom, porodilji je ugodnije, minimalna su napuknuća, a najveći je promjer otvora zdjelice i opuštenost međice. (M. Wagner;Pursuing the Birth Machine:The Search for Appropriate Birth Technology; Australia 1994)Kontrolirano tiskanje

Drugo porođajno doba traje normalno od nekoliko minuta do 3 sata. Nakon 3 sata (ili 2 sata, po nekim obstetričarima) smatra se da je porod produžen i potrebno je medicinsko promatranje. Alternative za intervenciju jesu strpljenje i upornost. Ako beba dobro podnosi trudove i žena može i dalje učinkovito tiskati, nema potrebe za intervencijom.Promjena položaja ili kretanje obično pomažu, kao i smanjivanje boli lijekovima. Razlozi za intervenciju su: patnja ploda, iscrpljenost rodilje, lijekovi koji smanjuju sposobnost rodilje da tiska.

Za vrijeme 2. porođajnog doba potrebno je tiskati samo 5-7 sekundi u komadu, dok glavica polako izlazi. Pokušajte izbjegavati “jako” tiskanje od oko 10 sekundi i sa zadržavanjem zraka. Kada glavica jednom prođe kroz zdjelicu, ona počinje rastezati međicu i samo to tkivo zadržava dijete od izlaska. U tom trenutku je potrebno zaštiti međicu kontrolom tiskanja i , ako je potrebno, pritiskom ruke iskusne babice na perineum, a ne dozvoliti pucanje tkiva zbog žurbe ili nemarnosti pomagača.

Najbolje je da spustite ruku prlikom izlaska same glavice, tako da same možete kontrolirati uz trudove njen sasvim polagani izlazak, bez pucanja perineuma. Koristite ogledalo! Gledajte kako se glavica pojavljuje, dodirnite ju da bi potakli donje djelotvorne porođajne trudove.

Kada osjetite da vas jako peče ("ring of fire"), nastojte ne tiskati nekoliko trudova. Radije dišite tada nego da tiskate. Najveći uzrok pucanja međice jeste prebrzi izlazak djeteta, koji joj ne dozvoljava da se dovoljno raširi. U tom trenutku ćete osjetiti jaku želju za istiskivanjem djeteta, ali to je pravo vrijeme da prestanete tiskati ili ulagati bilo kakvo voljno naprezanje uz naprezanja same maternice. Pustite da maternica sama napravi posao i izgura dijete. Na taj način dajete potrebno vrijeme okolnom tkivu da se restegne oko glavice i da Vi prođete bez ogrebotine. Produžavanjem faze nepotrebnog tiskanja može doći do pucanja, nasuprot produžavanju faze samog izlaska, tj. rođenja, što ce prije zaštititi međicu nego joj naškoditi. (Elizabeth Bruce; Getting through Labor and Delivery in One Piece; Issue 104, January/February 2001)Što ne smijete napraviti?

Izbjegavajte direktno tiskanje kada osjetite pečenje i jaku napetost u 2. porodajnom dobu. Tiskajte samo kada nastupi trud, i nastojte što manje dodatno naprezati mišiće. Izbjegavajte privlačenje nogu ili odgurivanje sa stopalima, jer ovo pojačava mišićnu napetost. Izbjegavajte rađati u poluležećem ili ležećem položaju. Takav položaj smanjuje veličinu vaše zdjelice i njene sposobnosti da se otvara tijekom poroda. Ne zadržavajte dah dok tiskate. To uzrokuje refleks sužavanja vaših vaginalnih mišića. Ako ste imale prije epiziotomiju ili napuknuće koje Vas još uvijek smeta, potražite savjet ili liječenje, bez obzira koliko dugo imate te tegobe. Vježbe, ultrazvuk i duboka masaža pomažu u tom slučaju. Ne gubite samopouzdanje i vjerujte u sposobnost svojega tijela, koje je hranilo, čuvalo i stvaralo novo biće, da ga sa istom sigurnošću i donese na ovaj svijet. (Christiane Northrup; Women’s Bodies, Women’s Wisdom; New York:Bantam, 1998)Kako još možete zaštititi međicu?

Dobro je pripremiti se za porod. Od toga će uvelike ovisiti sam tok poroda i njegov pozitivan ishod, kako za majku, tako i za dijete. Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti, na primjer:

* dobra i uravnotežena prehrana (zdrava koža se rasteže puno lakše)
* Kegelove vježbe (vježbanje mišića dna zdjelice pomaže u održavanju tonusa mišića i njihovom kontroliranom opuštanju, potiče cirkulaciju krvi; postoji mogućnost da Kegelove vježbe više odmažu nego što pomažu kod profesionalnih atletičarki, balerina, jahačica konja i biciklistica; smatra se da je za prosječnu ženu između 20-30 vježbi na dan optimalan broj)
* perinealna masaža (6 tjedana prije termina se masira međica da bi se rasteglo perinealno područje; iako neki smatraju da to nije portebno, masaža Vam sigurno ne može štetiti)
* stretching za trudnice (idealno za postizanje odličnog tonusa mišića cijelog tijela i relaksaciju)

To sve vrijedi za period trudnoće, a evo što možete još poduzeti na dan samog poroda, uključujući i sve ono što je gore napisano:

* napomenuti svom ginekologu i/ili babici u bolnici da biste željeli izbjeći epiziotomiju (razgovarajte se njima i otkrijte kakvi su im stavovi, budite uporni)
* mjenjajte položaj (možete čučati i vrištati kako vam odgovara; Janet Balaskas u knjizi Active Birth savjetuje da rodite u polumraku i u privatnoj prostoriji, koristeći uspravan ili čučeći položaj i budite slobodne da vičete dok beba izlazi)
* stavljati tople komprese i masirati međicu za vrijeme poroda (iako to vjerojatno nećete moći sami izvesti, može vam babica u tome pomoći; tople vlažne gaze će omekšati međicu, a i sama toplina pozitivno djeluje na mehanizam rađanja; masaža međice se može izvoditi različitim uljima)
* porod u vodi (voda ravnomjerno prenosi pritisak, olakšava trudove i 2. porođajno doba, a i međica se lako omekša pa je manja mogućnost oštećenja)
* duboko disanje, (može ohrabriti ženu da se opusti i uspori porod, umjesto tiskanja iz sve snage; žene to obično spontano rade kad osjete da beba izlazi)
* homeopatija pomaže (možete upotrijebiti esencijalna ulja ruže, lavande, pelargonije, Calendula losion i kremu, i dr.)Iz iskustva i perspektive nekih žena!

“To je kod mene izgledalo tako da mi je babica pokazala kako da dišem kad mi naiđe sljedeći trud. Morala sam nastojati da NE tiskam i to mi je bilo prilično teško izvesti. Tako sam “zakočila” jedan ili dva truda dok je glavica stajala na izlazu, što je dovoljno rasteglo tkivo da ne popuca. Trofej: niti jedan šav!”

"Prvi put sam imala 17 šavova, drugi put nisam pukla apsolutno ništa. Babica me upućivala kada da ne tiskam i to je bio za mene najduži dio poroda. Dala bi sve na svijetu da ga stisnem, a ne smiješ. Ono sto sam našla za perinealnu masažu, a sviđa mi se, jest da je njezina najjača dobra strana što žena osjeti taj dio i osjeti tu nelagodu, pa joj je poznata na porodu."

"Mene je koštalo jako puno energije da se zaustavim i kad mi je babica rekla da ne tiskam, mahala sam glavom, jer sam mislila da nije normalna. U tih par trenutaka koliko ne tiskaš, a glavica je pred samim potpunim izlaskom, elastično tkivo se raširi i prilagodi prolazu glavice. Zašto imamo elastično tkivo nego da se raseže? Zašto bi ga trebalo rezati kad se može i samo raširiti ako mi damo vremena?!”

_________________
..uvijek ću te voljeti i gorjeti; od prvog trena za tobom žeđam...

Kako NE popucati? UPD0p1

...čežnja je moja dokle seže oko dok se pozdravljam sa njim...blagoslovi me  i dozvoli mi da se oprosti duša moja...
Zgodni znakić
Zgodni znakić

Broj postova : 5470
Join date : 17.07.2009
Age : 36
Lokacija : RH

[Vrh] Go down

Kako NE popucati? Empty Re: Kako NE popucati?

Postaj  malena on 27/11/2009, 08:12

Za što koristi masaža međice?


Pomisao da međica tijekom poroda može napuknuti ili da se mora rezati
nije nimalo ugodna, no to je ipak moguć (a u nekim rodilištima u kojima
se rutinski reže i realan) scenarij. Jer, kad si beba glavom otvara put
da izađe, područje između vagine i anusa strašno se širi. Svakodnevna
masaža međice može pomoći zato što tkivo čini mekšim i fleksibilnijim,
a time se i smanjuje mogućnost pucanja ili ozljede međice.

Doduše, nije nužno da se tkivo između stražnjeg pregradnog zida i anusa
masira od samoga početka. Sasvim je dovoljno početi s time oko šest
tjedana prije predviđenog termina poroda.

Što je potrebno za takvu masažu?


Ništa previše. Rabite prirodno ulje, najbolje maslinovo ulje ili ulje
pšeničnih klica. Možete pokušati i sami napraviti svoju mješavinu:
pomiješajte ulje gospine trave s uljem pšeničnih klica i dodajte
eterična ulja bijelog muškata i ruže.

Kako masirati međicu?


Jednu nogu dignite na rub kade ili stolac. Najprije u vaginu ugurajte
jedan, a potom dva ili tri prsta namočena uljem i masirajte laganim
pritiskom pet do deset minuta u smjeru crijeva, oblikujući pritom
prstima slovo U. Dovoljno je masirati međicu jednom dnevno.


Međicu možete jednako dobro jačati jednostavnom vježbom: leđima se
oslonite na kauč ili krevet i čučnite raširenih nogu. Pazite da vam
stopala pritom stoje ravno na podu. Što dulje ostanete u tom položaju,
to bolje. Vježbajte više puta dnevno.

Pazite: čak i ako redovito jačate međicu nema jamstava da će ona tijekom poroda doista izdržati pritisak.

_________________
Sretnaaaaaaa :)
Kako NE popucati? Ekkzp2

Kako NE popucati? YjyHp1
daleko daleko, srce mi je daleko.. ostalo za sva vremena, da sa njom budi se...
Kako NE popucati? Tt7963755fltt
kada sve ko za inat krene po zlu, dignem glavu visoko najviše ko da su najljepše pjesme meni pjevane... nedam se...
Very Happy
malena
malena

Broj postova : 10995
Join date : 17.07.2009
Age : 35
Lokacija : to prekrasno mjesto

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.