Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

Pušenje u trudnoći i savjeti za lakši prestanak

Go down

Pušenje u trudnoći i savjeti za lakši  prestanak Empty Pušenje u trudnoći i savjeti za lakši prestanak

Postaj  malena on 20/7/2009, 10:39

Dokazano je (i istaknuto na pakiranju cigareta) da pušenje tijekom trudnoće, a osobito nakon trećeg mjeseca, jest štetno.
Kada pušite, vaš je fetus sputan u maternici obavijenoj dimom. Počinje kašljati, pluća mu pište, srce mu počinje ubrzano raditi i, što je najgore od svega, zbog manjka kisika ne može rasti i napredovati onako kako bi trebao.
Pušenje se povezuje s otprilike 115000 spontanih pobačaja godišnje te 5600 smrti novorođenčadi. Osim toga, pušenje povećava rizik za cijeli niz komplikacija u trudnoći. Među ozbiljnijim komplikacijama su vaginalno krvarenje, izvanmaternična trudnoća, abnormalna implatacija posteljice, prijevremeno prsnuće vodenjaka te prijevremeni porođaj.
Postoje i čvrsti dokazi da pušenje u trudnoći vrlo nepovoljno i izravno utječe na razvoj djeteta u maternici. Najučestaliji rizici su niska porođajna težina, manja dužina, manji opseg glave kao i rascjep nepca ili usne.
Potencijalnih je rizika još mnogo. Djeca majki pušačica imaju veće izglede za apneju (kratak prestanak disanja), a rizik sindroma iznenadne smrti novorođenčadi veči je pet puta nago kod majki nepušaćica. Djeca pušačica na rođenju u pravilu nisu zdrava kao djeca nepušačica, a majčino pučenje tri kutije cigareta dnevno povezuje se s učetverostručenim rizikom niske Apgar-ocjene (standardne ljestvice koje se koriste za procjenu stanja novorođenčeta na porodu).
Dokazano je i da ta djeca, u prosjeku, pate od dugoročnih tjelesnih i intelektualnih poteškoća, osobito ako roditelji nastave pušiti u njihovoj blizini. Takva su djeca osobito podložna bolestima dišnog sustava, infekcijama uha, tuberkulozi, alergijama na hranu, astmi, niskom rastu i poteškoćama u školi, uključujući i poremećaj pozornosti praćen hiperaktivnošću (ADHD). Istraživanja također pokazuju da je kod trudnica koje puše veća vjerojatnost da će njihovo dijete biti abnormalno agresivno u ranom djetinjstvu te da će u odrasloj dobi iskazivati problematično ponašanje. Djeca čije su majke pušile u trudnoći češče su hospitalizirane u prvoj godini života od djece čije majke tijekom trudnoće nisu pušile. Rizik raka kod takve djece je također povećan, a i sklonija su i sama početi pušiti.
Nekoć se vjerovalo da je razlog poteškoća koje se kod takve dijece opažaju bila loša prenatalna prehrana: njihove majke tijekom trudnoće su pušile umjesto da jedu. No, najnovija istraživanja opovrgavaju ovu teoriju; majke pušačice koje su jele i dobivale na težini jednako kao i nepušačice, svejedno su rađale manju djecu.
Istraživanja pokazuju da su posljedice uživanja duhana, poput posljedica konzumecije alkohola, vezane za količinu: uživanje duhana smanjuje porođajnu težinu djece proporcionalno broju popušenih cigareta, pa trudnica koja dnevno popuši kutiju cigareta ima 30 posto veće izglede od nepušačice da će roditi dijete niske porođajne težine. Zato u određenoj mjeri može pomoći i smanjivanje broja popušenih cigareta. No, smanjivanje broja popušenih cigareta može biti prividno, jer će pušačica nadoknaditi manjak tako što će dim učestalije i dublje uvlačiti te od svake cigarete popušiti više. To se može dogoditi i ako pokuša smanjiti rizik pušeći cigarete s nižim sadržajem katrana i nikotina.
Vijesti, međutim, nidu posve loše. Neka istraživanja pokazuju da žene koje prestanu pušiti rano u trudnoći - ne kasnije od trećeg mjeseca - mogu rizik negativnih posljedica za fetus smanjiti na razinu nepušačice. Što prije to bolje, no prestanak pušenja čak i u posljednjem mjesecu trudnoće može pomoći dotoku kisika koji će djetetu biti potreban tijekom porođaja.
Nekim pušačicama nikada neće biti toliko teško prestati pušiti kao u ranoj trudnoći, kada bi iznenada mogle osjetiti gađenje prema cigaretama - što je vjerojatno upozorenje intuitivnog tijela- Ako nemate tu sreću donosimo vam par savjeta.

Budući da nikotin izaziva ovisnost, većina ljudi po prestanku pušenja osjeća apstinencijske simptome, iako se ti simptomi i njihov intenzitet mogu razlikovati od osobe do osobe.
Najčešće simptomi su: žudnja za duhanom, razdražljivost, tjeskoba, menir, trnci ili utrnulost dlanova i stopala, omaglica, umor, te poremećaji probave i spavanja. Većina otkriva da neko vrijeme više kašlje jer su njihovi organizmi iznenada sposobniji izbaciti svu sluz koja se nakupila u plućima.
Da biste usporili otpuštanje nikotina i posljedičnu živčanu napetost, povećajte unos voća, voćnih sokova, mlijeka i miješanog povrća te privremeno smanjite unos mesa, piletine, ribe i sira. Trebali biste i izbjegavati kofein, koji može pridonijeti živčanoj napetosti. Mnogo se odmarajte i vježbajte. Izbjegavajte aktivnosti koje zahtijevaju duboku usredotočenost koliko god je to moguće, ali budite zaokupljeni poslovima koji ne zahtijevaju mentalni napor. Pomoći će vam i odlazak u kino ili na ostala mjesta na kojima je pušenje zabranjeno. Najgori simptomi odvikavanja potrajat će nekoliko dana do nekoliko tjedana. Dobrobiti će, međutim, trajati cijeli život - i za vas, i za vaše dijete.

PREKIDANJE NAVIKE PUŠENJA

1. Odredite svoj motiv za prestanak pušenja.
Ako ste trudni, to je lako.
2. Odaberite svoju metodu odvikavanja.
Želite li s pušenjem prestati naglo ili postupno? U svakom slučaju, odredite posljednji dan u relativno bliskoj budućnosti. Za taj dan planirajte obilje aktivnost - koje nećete povezivati s pušenjem.
3. Odredite svoj motiv za pušenje
Pušite li primjerice, zbog zadovoljstva, stimulacije ili opuštanja? Da biste ublažili napetost ili frustraciju? Da biste imali nešto u ruci ili u ustima? Da biste zadovoljili žudnju? Možda pušte iz navike i cigarete palite bez razmišljanja. KAda shvatite što vas motivira na pušenje, trebali biste mu biti sposobni pronaći zamjenu:

- ako uglavnom pušite zato da vam ruke budu zaposlene, pokušajte se igrati s olovkom, kuglicama ili slamkom. Pletite, igrajte računalne igrice, umijesite tijesto za kruh, odgovorite na e-mail poruke, svirajte na glasoviru, slikajte, riješavajte križaljku - bilo što zbog čega ćete zaboraviti na cigarete

- ako pušite zbog oralnog zadovoljenja, cigaretu pokušajte nadomjestiti čačkalicom, žvakačom, sirovim povrćem, kokicama ili štapićima. Nastojte izbjegavati grickalice, koje sadrže samo prazne kalorije

- ako pušite radi stimulacije, pokušajte je ostvariti žustrom šetnjom, knjigom koja će vas zaokupiti ili dobrim razgovorom

- ako pušite da biste ublažili napetost i opustili se, pokušajte umjesto pušenja vježbati. Iskušajte neku tehniku opuštanja ili slušajte umirujuću glazbu. Pođite na šetnju ili masažu. Vodite ljubav

- ako pušite zbog zadovoljstva, potražite ga u nekoj drugoj aktivnosti, po mogućnosti u nepušačkom okruženju. Pođite u kino, razgledajte dječje butike, obiđite omiljeni muzej, pođite na koncert ili u kazalište, većerajte s prijateljicom koja ne puši. Možete pokušati i s nekom življom akticnošću, kao što je organizirano vježbanje za trudnice.

- ako pušite iz navike, izbjegavajte okružja u kojima inače pušite te prijatelje koji puše; umjesto toga često posjećujte mjesta na kojima je pušenje zabranjeno

- ako pušenje povezujete s određenim pićem, hranom ili obrokom, izbjegavajte tu hranu ili piće, a obrok pojedite na drugom mjestu (možete nekoliko dana doručkovati u krevetu)

- kada osjetite potrebu za pušenjem, nekoliko puta duboko udahnite te nakon svakog udaha načinite stanku. Zadržite posljednji dah dok palite šibicu. Polako izdišite i tako ugasite šibicu. Pretvarajte se da je to bila cigareta i prelomite je u pepeljari

Ako posrnete i zapalite cigaretu, ne očajavajte. Vratite se svojem programu znajući da vašem djetetu pomaže svaka cigareta koju ne popušite.
Po pitanju pušanje ne pomišljajte na kompromise. Dok ste pušili, vigaretu niste smjeli zapaliti u kazalištima, robnim kućama, restoranima, a možda i na radnom mjestu. I to je bilo to. Sada sami sebi morate reći da ne smijete pušiti i to je to.

Ako ne uspijete iz prvog pokušaja, pokušajte ponovo... Mnogim ljudima to ne uspije iz prve ali nastavljaju pokušavati.


U BLIZINI DRUGIH PUŠAĆA
Sve je jasnije da pušenje ne utječe samo na onoga koji ispuhuje dim, već i na sve oko njega, uključujući i fetus čija je majka u blizini. Ako, dakle, vaš suprug (ili bilo tko drugi koji živi s vama ili radi u vašoj blizini) puši, vaše će dijete pretrpjeti posljedice trovanja nusproizvodima duhan skog dima kao da vi sami pušite.
Ako ne mogu prestati pušiti, zamolite ih da barem ne puše u vašoj blizini, izvan kuće podalje od vas i vašeg djeteta.Preuzeto iz knjige: "Što očekivati u trudnoći"

_________________
Sretnaaaaaaa :)
Pušenje u trudnoći i savjeti za lakši  prestanak Ekkzp2

Pušenje u trudnoći i savjeti za lakši  prestanak YjyHp1
daleko daleko, srce mi je daleko.. ostalo za sva vremena, da sa njom budi se...
Pušenje u trudnoći i savjeti za lakši  prestanak Tt7963755fltt
kada sve ko za inat krene po zlu, dignem glavu visoko najviše ko da su najljepše pjesme meni pjevane... nedam se...
Very Happy
malena
malena

Broj postova : 10995
Join date : 17.07.2009
Age : 35
Lokacija : to prekrasno mjesto

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.