Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

10 koraka do maksimalne plodnosti

Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 20/7/2009, 15:52

Korak #1
- ukljucuje faktore kao sto su dob, zdravlje i obiteljska anamneza.

Kako dob utjece na plodnost:
Kod zene, dob je najvazniji faktor u odredivanju plodnosti. Zensko novorodence se rodi s oko 1 milijun jajnih stanica, a u plodnom razdoblju zivota, zena otpusti oko 400 sazrijelih jajasaca. Normalno je da u ponekim mjesecima jajasce uopce ne bude otpusteno.
Idealne godine za trudnocu su od 20-25, kada je zenino tijelo potpuno razvijeno i najplodnije. Nakon 30-e plodnost se pocinje polako smanjivati, a nakon 40-e sanse za trudnocu su puno manje.

Godine majke i rizik za fetalne anomalije:
dob majke: 30 35 38 44 46 50+
Rizik za Down sindrom 1 u 952 1 u 296 1 u 175 1 u 64 1 u 38 1 u 23
Rizik za druge anomalije 1 u 384 1 u 204 1 u 103 1 u 40 1 u 25 1 u 15


Plodnost i tjelesna tezina
Zene koje su znacajno pretile imaju vece sanse za probleme plodnosti. To se dogada jer masne stanice otpustaju estrogen, sto hipofizi govori da ne otpusta FSH. Bez FSH, ne dolazi do ovulacije.Indeks tjelesne mase iznad 30, cini zenu klinicki pretilom i uzrokuje mnoge zdravstvene tegobe koje mogu utjecati na plodnost. Najcesci problem je sindrom policisticnih jajnika, ali tu su i dijabetes, srcane bolesti, visoki krvni tlak, a sve to skodi i majci i djetetu.
Pretilost takoder ima veliki utjecaj na musku plodnost jer ekstra tezina oko trbuha i genitalija uzrokuje povecanje temperature i time smanjuje stvaranje spermija.
Takoder, zene s indeksom tjelesne mase ispod 20, zbog niskih razina estrogena mogu imati neredovite menstruacije ili njen potpuni izostanak.

Dakle, kada se odlucite za dijete, bitno je imati na umu prehrambene navike, izgubiti ili dobiti na tezini.
Zdrava prehrana posebno je bitna u prvom tromjesjecju zivota kada se formiraju bebini organi ukljucujuci kosti, srce i mozak.


Zadnja promjena: Zee; 21/7/2009, 16:59; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : malkice sam uredila u tablicu... :))
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 21/7/2009, 16:45

Spolno prenosive bolesti i njihov utjecaj na plodnost
Spolno prenosive bolesti su cesto asimptomatske i vrlo je vazno prije trudnoce testirati tako da se u slucaju pozitivnog nalaza sto prije zapocne lijecenje.

Klamidija
Infekcija klamidijom kod zena se moze prosiriti na jajovode i uzrokovati zacepljenje, sto nadalje, moze uzrokovati neplodnost ili vanmaternicnu trudnocu.
Kod muskaraca takoder moze doci do zacepljenja sjemenih kanala sto uzrokuje zacepljenje i nepolodnost.


Bakterijska vaginoza: Mikoplazma, Ureaplazma, Gardnerella
Ove su bakterijske infekcije cesto nadene kod parova koji imaju problema s neplodnosti i povezuju se s vecim brojem pobacaja, a kod muskaraca inficiranih mikoplazmom prisutan je veci broj abnormalnih spermija.
Infekcija najcesce nestaje kratkim lijecenjem antibioticima iako postoji sansa za ponovljene infekcije.
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 21/7/2009, 16:47

Korak #2
-ukljucuje osnove za zene-menstrualni ciklus, manstruacija,starosna dob i ovulacija, lutealna faza ciklusa, cervikalna sluz itd. Ja cu pisati o manjem dijelu ovog nabrojanog jer ima dosta toga opisano u temama od Malene2008


Kada se odlucite na trudnocu, bitno je znati i razumjeti svoj menstrualni ciklus i poznavati svoje tijelo.

Menstrualni ciklus se bazira na interakciji hormona koji, da bi zena bila plodna, moraju biti izluceni u dovoljnoj kolicini. Ciklus je podijeljen u 2 faze: folikularna faza je faza od 1-og dana menstruacije do ovulacije; i lutealna faza koja traje od ovulacije do pocetka slijedece menstruacije.


Defekt lutealne faze ciklusa
- poremecaj ovulacije kod kojeg dolazi kada se otpusti jajasce ali zuto tijelo ne proizvodi dovoljno progesterona pa sluznica maternice ne odeblja dovoljno i time onemoguci gnijezdenje ili implantaciju oplodenog jajasca. Lutealna je faza najcesce skracena,tj. kraca od 10 dana.
Moguc je tretman lijekovima za poticanje ovulacije koji samim time poticu i porast progesterona. Takoder, moguce je koristiti i progesteron u obliku vaginaleta.

Cervikalna sluz
Kolicina i konzistencija cervikalne sluzi varira u toku ciklusa.
Tokom optimalnih uvjeta za zacece, sluz njeguje spermije i pomaze im da plivaju prema jajascu. Promjene u sluzi uzrokovane su hormonskim promjenama u toku ciklusa i iako ponekad treba vremena da se nauci prepoznati varijacije u sluzi, kada se i tome naucite moci cete odrediti kada ste najvise plodni.
Ako uzimate oralnu kontracepciju moguce je imati promjene sluzi, isto tako ako ste tek prestali s koristenjem iste, potrebno je nekoliko mjeseci da se ciklus opet vrati na staro.
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 22/7/2009, 18:37

Korak #3
-Osnove za muskarce- muska plodnost

-Muskarac prizvodi spermu 24 sata na dan, svaki dan!
Kada muskarac ude u pubertet, sperma se stvara kontinuirano u testisima u broju od oko 125 milijuna spermija dnevno.

Starosna dob muskarca i neplodnost

Kao i sve stanice u tijelu tako i stanice spermija stare. Nakon 35 godine zivota pocinje se proizvoditi sperma s vecim brojem abnormalnih spermija (16% nakon 45-e godine, suprotno od 4% abnormalnih kod muskarca u kasnim 20-im). Nadalje, hormonalne promjene, slaba prokrvljenost testisa ili erektilna disfunkcija takoder imaju utjecaj na plodnost. I iako proizvodnja spermija nikada ne prestaje, sanse za ocinstvom smanjuju se nakon 50-e godine zivota.

Spermiogram
Uzorak za analizu daje se nakon 3 dana apstinencije. Ne vise od toga jer bi tada bio povecan broj abnormalnih spermija i ne ranije jer postoji mogucnost netocnog rezultata smanjenog broja spermija.
Nalaz analize spermija smatra se normalnim kada:
-je proizvedeno 2-4ml sperme u jednom ejakulatu
-spermiji su normalno pokretni
-kada se u 1ml sjemene tekucine nalazi barem 20 milijuna spermija
-kada je 15% i vise normalno oblikovanih spemija (standard Svjetske Zdravstvene Organizacije)


Oligozoospermia je broj spermija manji od 5 milijuna po 1ml ejakulata. Uzrok je cesto geneticke prirode.
Azoospermia je potpuni izostanak spermija u sjemenoj tekucini.


Uski donji ves: cinjenica ili mit
Nema sumnje da nosenje uskog donjeg vesa kroz duze vrijeme povecava skrotalnu temperaturu,a upravo ta povisena temperatura smanjuje kvalitetu spermija. Isto se odnosi i na drzanje laptopa u krilu ili dugo sjedenje. Testisi trebaju nekoliko stupnjeva nizu temperaturu od one tjelesne.

Stil zivota i plodnost
Istrazivanja pokazuju da alkohol, cigarete, kokain i marihuana, svaka utjece na razlicite aspekte spermija. I ne samo da ce spermiji biti osteceni nego i geneticki materijal u njima.
Ipak, svaki ce muskarac razlicito reagirati na los i nezdrav stil zivota.
Promjene tih losih navika kljucne su u poboljsanju muske plodnosti.
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 22/7/2009, 18:38

Korak#4
-Veza,sex i strast


Kada pocnu "raditi" na bebi, mnogi parovi izgube spontanost i strast njihovog seksualnog zivota. Ipak, od vitalne je vaznosti za dugorocno zdravlje i vezu vratiti tu zabavu i intimnost. Ovaj korak odgovara na neka od pitanja vezana uz sex i njegov utjecaj ne samo na srecu para nego i njihovu sansu za trudnocom.

Sex-koliko cesto?
Parovi koji pokusavaju zatrudniti cesto padaju u naviku vodenja ljubavi samo u vrijeme kada je zena najplodnija i smatraju da je samo tih nekoliko dana u mjesecu vrijedno voditi ljubav. U ostatku mjeseca se nista ne dodaga jer "nema smisla". Ovakva situacija dovodi do 2 problema: 1. da bi povecali sansu za trudnocom potrebno je cesce imati odnos i 2. ako imate odnos samo nekoliko puta u mjesecu, spermiji izluceni slijedeceg mjeseca biti ce u vecem broju manje pokretni, abnormalni ili mrtvi. Bolje je za muskarcevu plodnost da spermiji budu redovito obnavljani. Jajasce ce biti oplodeno samo u prvih 24 sata nakon ovulacije a spermiji mogu prezivjeti otprilike 2-3 dana u zenskom spolnom sustavu pa je vazno da svjezi, aktivni i zdravi spermji docekaju jajasce otpusteno za oplodnju. Idealno bi bilo imati odnos svakih 2-3 dana u toku cijelog ciklusa a ne samo u vrijeme ovulacije.
Sex zbog dijeteta- ne samo da postaje umjetan i planiran nego utjece i na vasu vezu s partnerom jer vise ne dajete niti primate zadovoljstvo spontano i kontinuirano. Cesto se gubi emotiva povezanost s partnerom sto dovodi do manjka komunikacije i problema u vezi. Otvoren razgovor o vasim osjecajima kljucan je za rijesavanje tog problema


Promjene libida
U samom pocetku kod mnogih parova dolazi do poboljsanja seksualnog zivota jer su napokon slobodni i ne moraju koristiti i brinuti o kontracepciji. Vrlo cesto je da nikada prije nisu bili u takvoj situaciji. Vecina zena provede gotovo cijeli plodni zivot sprijecavajuci trudnocu pa ta nova sloboda djeluje vrlo eroticno.
Ipak, nakon otprilike 4-5 mjeseci od pocetka pokusavanja, a trudnoce nema, seksualni zivot mnogih parova pocinje trpjeti. Javlja se velika napetost i strah da nesto nije u redu.


Koji polozaj
Nema dokaza da bilo koji polozaj u toku odnosa povecava sansu za zacecem, ipak, nije na odmet ostati lezati 20-30 minuta nakon odnosa kako bi spermiji dobili dobar pocetak za put prema maternici. Ako izgubite dio sjemene tekucine budite sigurni da je dovoljan broj spermija dospio na pravo mjesto.

Orgazam takoder pomaze spermijima u njihovom putovanju jer dolazi do vaginalnog grca, ali orgazam apsolutno nije nuzan da bi do trudnoce doslo.
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 24/7/2009, 16:48

Korak#5
-Stil zivota; Vas nacin i stil zivota ima veliki utjecaj na sanse za zacece- cigarete,alkohol, stres, premalo ili previse vjezbe, posao...


Utjecaj alkohola na plodnost
-kod oboje, zena i muskaraca preveliki unos alkohola uzrokuje otpustanje slobodnih radikala u organizam i time ometa normalno funkcioniranje i ostecuje jajasca i proizvodnju spermija.Takoder, ugrozuje absorpciju neophodnih vitamina, minerala i cinka.

-kod muskaraca, alkohol ostecuje spermije i utjece na izlucivanje hormona. Djeluje direktno na testise, umanjujuci razinu testosterona i povecavajuci razinu zenskog hormona estrogena. Kao posljedica toga, seksualni nagon se smanjuje i proizvodnja spermija je ugrozena. Takoder, preveliki unos alkohola cesto uzrokuje erektilnu disfunkciju i neplodnost.
-kod zena moze doci do izostanka menstrucije i poremecaja u ovulaciji. Takoder zene koje konzumiraju prevelike kolicine alkohola u prvom tromjesjecju trudnoce imaju povecan rizik za spontane pobacaje, komplikacije trudnoce i fetalne abnormalnosti.


Cigarete i plodnost
-mnogi sastojci cigareta imaju negativan utjecaj na endometrij (sluznica maternice) i jajnike. Takoder, pusenje je povezano sa slabijom cervikalnom sluzi, te utjece na endokrini sustav, koji je odogovoran za proizvodnju i lucenje hormona
-istrazivanja su pokazala da zene pusacice imaju 40% manje sanse za zacecem. Pusenje povecava propadanje jajasaca i ostecuje DNA sto znaci da jajasce ne uspijeva biti oplodeno ili dolazi do pobacaja brzo nakon implantacije
- muskarci koji puse imaju 30-70% manje broj spermija od nepusaca, takoder imaju povecan broj abnormalnosti u obliku, funkciji i pokretljivosti spermija


Stres i plodnost
-Parovi se cesto nadu pod stresom kada pokusavaju zatrudnjeti. Kada se izlucuju velike kolicine hormona stresa, smanjuje se izlucivanje zenskih spolnih hormona sto kod nekih zena moze dovesti do poremecaja ovulacije i menstruacije i tako utjecati na plodnost
-takoder, bitno je imati dovoljna sna i biti odmoran
-bitno je odvojiti vrijeme za opustanje i raditi nesto u cemu uzivate- topla kupka, citanje, setnja, sport...


Vjezba i plodnost
-redovita tjelovjezba je vrlo bitna za plodnost i pripremu za trudnocu, ali postaje opasna kada se pretjerano vjezba jer to moze negativno utjecati na razinu hormona, menstrualni ciklus i imunitet
-moze se vjezbati i u drugom dijelu ciklusa kada je potencijlani fetus u vrlo ranom stadiju implantacije i razvoja, ne postoje dokazi da vjezba u tako ranoj trudnoci moze nastetiti plodu
Evo kako vjezba pomaze plodnosti: proizvodi endorfine, smanjuje stres, pomaze probavu, kontrolira razinu secera u krvi, pospjesuje cirkulaciju, pomaze kontrolu tjelesne tezine, pospjesuje imunitet
-bitno je izbjegavati vjezbanje do iznemoglosti


Jesu li parovi najplodniji na odmoru?
-tesko je znanstveno dokazati da odmor utjece na zacece, ali cinjenica je da se mnogo "neplodnih" parova s odmora vrati trudno. Razlog tome je sto su ljudi na odmoru opusteniji, pod manje stresa, vjerojatno se bolje hrane i provode puno vise vremena zajedno, uzivajuci u strastvenom ili njeznom sexu
-kod mnogo parova upravo nedostatak slobodnog vremena i prilika za vodenje ljubavi cini dio poteskoca u zacecu


Zadnja promjena: Kim; 9/8/2009, 03:58; ukupno mijenjano 1 put.
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  nenita on 28/7/2009, 05:56

Kim draga, ovo je baš detaljno objašnjenje i stvarno je jako korisno! Ja san već saznala neke stvari koje prije nisan znala i potvrdila ono šta već jesan. Stvarno ti svaka čast na trudu draga!!! Ovo je jako poučno! pusa pusa
nenita
nenita

Broj postova : 4458
Join date : 20.07.2009
Age : 36

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 29/7/2009, 19:33

Hvala Neni kiss
Al bas sam spora, pogotovo sad kad sam krenula na praksu pa sam umorna ko pas Rolling Eyes
Al napisat cu sve do kraja uskoro
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  nenita on 30/7/2009, 18:19

pusa pusa
nenita
nenita

Broj postova : 4458
Join date : 20.07.2009
Age : 36

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 9/8/2009, 19:05

Korak #6- adekvatna prehrana
-evo nekoliko savjeta za zdravu prehranu:
-jedite sto je moguce svjeziju hranu
-jedite raznovrsnu hranu razlicitih boja, to ce vam osigurati raznolike vitamine i minerale
-nemojte bez nadzora lijecnika drzati dijetu
-jedite 3 obroka dnevno, a za meduobroke uzmite svjeze ili suseno voce, a izbjegavajte cips i kekse

-pijte barem 2 L tekucine dnevno. U to se ne racunaju kava i cajevi jer imaju svojstva diuretika

Kljucni vitamini i minerali
Vitamin A

-ima ga u zumanjku jaja, ribljem ulju, putru, soku od narance, breskvama, marelicama, mrkvi
-koristan je za zdravlje koze, ociju, kostiju; za proizvodnju muskih i zenskih spolnih hormona, te za poboljsanje imuniteta

-upozorenje: visoke doze ovog vitamina u obliku retinola mogu uzrokovati fetalne abnormalije, pa vise nije dio prenatalne prehrane

Vitamin B1 (tiamin)
-nalazi se u krumpiru, smedoj rizi...
-pretvara ugljikohidrate i masti u energiju


Vitamin B6
-dobar izvor su banane, avokado, mlijecni proizvodi, jaja
-koristan za regulaciju hormona (nedostatak ovog vitamina moze dovesti do toga da jajnici prestanu proizvoditi progesteron)


Vitamin B12
-nalazi se u namirnicama zivotinjskog podrijetla- meso, riba, mlijecni proizvodi
-koristan je za odrzavanje kvalitete spermija, pomaze formiranje DNK i RNK, te za absorpciju zeljeza


Vitamin C
-izvor su voce i povrce, osobito kiwi, naranca, limun, brokula, spinat, kupus
-ima sposobnosti antioksidansa, absorpcija zeljeza, poboljsava imunitet, odrzava zdravlje jajnika i pokretnost spermija

-upozorenje: zene ne bi smjele uzimati vise od 1000mg dnevno jer vece kolicine mogu dovesti do isusenja cervikalne sluzi

Vitamin D
-ima ga u ribljem ulju, zutanjku jaja, te ga se dobiva i izlaganjem suncu
-koristan za kosti, zube, poboljsava absorpciju kalcija


Vitamin E
-ima ga u jajima, zitaricama, kostunjavom vocu
-dobar je za zdravlje koze, zivce, misice, crvene krvne stanice te musku i zensku plodnost


Zeljezo
-u mesu, brokuli, spinatu, sardinama, jajima, susenim marelicama
-odrzava razinu crvenih krvnih stanica i kisika u krvi, podize energiju, pomaze kod zenske plodnosti


Cink
-nalazi se u mesu, jajima, ribi, bademima, kosticama suncokreta
-koristan za proizvodnju spermija i jajasaca; zdravu podijelu stanica i iminoloski sustav; broj i pokretljivost spermija; zdrav menstrualni ciklus


Selen
-u jajima, mesu, ribi, putru, kosticama suncokreta
-koristan za musku i zensku plodnost; zdravlje spermija; prevencija kromosomskih abnormalija
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 9/8/2009, 19:07

Korak#7
Duh i tijelo


Gledajte na zivot u pozitivnoj perspektivi kako bi poboljsali opceniti osjecaj zadovoljstva.
Utjecaj psihe na plodnost i zatrudnjivanje nije potpuno jasna, ali izgleda da povezanost postoji. Kakve ste osobnosti, kako se nosite sa stresom i vasa prosla iskustva samo su neki od psiholoskih faktora koji utjecu na funkcioniranje vaseg ogranizma.


Mogu li emocije blokirati plodnost?
Emocije kao sto su strah, anksioznost i tugovanje povecavaju razinu hormona stresa sto ima utjecaj na imunoloski sustav, balans hormona, a time i plodnost. Zapadna medicina koja se uvelike oslanja na znanstvene dokaze, jos uvijek ne razumije u potpunosti povezanost stresa, emocija i plodnosti, ali pocinje priznavati da poveznica postoji. Na drugu ruku, Kineska medicina vec dugo vremena prepoznaje povezanost psihickog i fizickog, vjerujuci da sistem meridiana koji prolazi tijelom utjece na navedene emocije i time uzrokuje blokade unutar sustava koji na kraju dovodi do fizickih problema.

Ima li strah od trudnoce i poroda negativan utjecaj na plodnost?
Strah od poroda cesto imaju zene koje su vec prosle kroz trudnocu i tezak porod ili imale neke komplikacije, pa postoje sanse da ce taj strah utjecati na ponovno zacece. Isto tako, zene koje su navikle imati kontrolu nad svojim tijelom dijetom i vjezbanjem, mogu imati osjecaj straha od gubitka kontrole.
Takoder, puno zena se boji hoce li moci podnijeti bol u toku poroda, a tu je i strah od mogucih komplikacija.

Isto se dogada i s muskima. Cesto ih hvata strah od pomisli na njihovu partnericu u bolovima i "opasnost" za dijete u toku poroda. Vecina muskaraca nema zelje sudjelovati u porodu i pomisao da ce kroz to morati proci moze utjecati na njihovu zelju za ocinstvom.

Ako se u vama poceo javljati strah od trudnoce i poroda, pobrinite se da budete dovoljno informirani kroz knjige i pouzdane internetske izvore, a ne kroz razgovor s prijateljima koji cesto doprinose vasoj anksioznosti.


Jeli normalno ne veseliti se tudoj trudnoci?
Kada neko vrijeme pokusavate zatrudniti, jedna od najtezih situacija za podnijeti je saznanje da je netko od vasih bliznjih u drugom stanju. Znajuci da je ta osoba ostvarila ono cemu se vi najvise nadate, moze u vama probuditi osjecaj tuge, zavisti i ljutnje i cesto je te emocije tesko kontrolirati. Ako vam se to dogodi, podsjetite sami sebe da njena trudnoca ne umanjuje vasu plodnost i sanse za zacecem. Mozda ce vam pomoci ako toj osobi iskreno kazete i objasnite zasto vam se trenutno tesko veseliti njenoj trudnoci.

Jeste li spremni za roditeljstvo?
Zasto zelite dijete?
- svi vasi prijatelji imaju djecu
- pod pritiskom ste vaseg partnera i obitelji
- zelite otici s posla
- sada je pravo vrijeme u vasoj karijeri
- jeste li u stabilnoj vezi i osjecate da cete biti odlicni roditelji?

Parovi se cesto odlucuju na dijete jer je sada pravo vrijeme u karijeri ili jer svi prijatelji imaju djecu,pa da ne budu drugaciji ili zele dijete u pravom trenutku jer je kuca kupljena i uredena i sve je na svome mjestu. Nema u tome nista lose, osim cestog neznanja sto imati dijete zapravo znaci, zacece nije kraj, vec tek pocetak.


Zamislite svoj zivot...
Parovi, osobito zene, cesto roditeljstvo gledaju kao nesto romanticno, ne znajuci da ono zahtjeva 24-satu brigu za bespomocno novorodence i sve one neizbjezne komplikacije koje djeca donose u zivot, iako su nagrade velike. Paradoksalno, mnogi parovi na kraju tesko vide pozitivne strane, vec nekako zapnu u negativnim mislima: ogranicene financijske mogucnosti, promijenjeni seksualni zivot i neprospavane noci. Bitno je otvoreno i iskreno o svojim osjecajima razgovarati s partnerom.
Uvijek postoje vremena kada se svaki roditelj tesko nosi sa svim obavezama jer briga za dijete znaci ispunjavati sve bebine potrebe, ali nagrade gledajuci vase dijete kako napreduje i raste su bogate.


Osvjezite svoj duh i tijelo... opustanjem
Jednostavni nacini opistanja:
- slusajte muziku koja vas opusta
- sjednite u park ili vrt i slusajte cvrkut ptica
- neka vas partner masira aromaticnim uljima za opustanje kao sto su lavanda, naranca i kamilica
- upalite mirisne svijece s mirisom ruze, narance ili ylang ylang koje ce stvoriti opustajucu atmosferu
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 26/8/2009, 00:13

Korak #8
Alternativna medicina


Koje su alternativne tehnike dobre za zacece?
- pilates- oslobada od stresa i time uskladuje balans hormona u organizmu
- akupunktura- poboljsava krvotok maternice, pomaze stvaranje endorfina, time utjece na hipofizu i proizvodnju hormona, regulira balans hormona, ima pozitivan utjecaj na ginekoloske probleme kao sto su endometrioza i PCOS
- refleksologija- masaza specificnih dijelova stopala. Zivcani zavrseci su stimulirani i time uzrokuju promjene u drugim dijelovima tijela. Vjeruje se da poboljsava krvotok maternice i da pomaze kod problem kao sto su PCOS, neobjasnjiva neplodnost, bolne menstruacije i izostanak menstruacije
- vizualizacija- metoda opustanja; zamisljanjem pozitivnih situacija moguce je rijesiti se stresa, poboljsati opcenito stanje organizma a time i plodnosti. Jednom kada dostignete taj osjecaj opustenosti, mozete poceti slati pozitivne misli u ostale dijelove tijela, fokusirajuci se na vas spolni sustav i zamisljati ono sto zelite postici npr. vase jajnike kako otpustaju zdravu jajnu stanicu
- masaza
- nutricionizam- unos zdrave hrane u svrhu poboljsanja opceg stanja organizma
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 26/8/2009, 00:20

Korak #9
Potpomognuta oplodnja


Ako je vas slijedeci korak potpomognuta oplodnja, udite u nju kao par, kako bi u vremenima uspona i padova jedno drugome bili potpora Za potpomognutu oplodnju najbolje se odluciti onda kada osjecate da ste napravili sve sto ste mogli da bi zatrudnjeli prirodno.

Pretrage
Prve pretrage koje se obavljaju su krvni testovi kojima se gleda balans hormona, uz to, muskarac treba obaviti spermiogram, a zena pracenje ovulacije.
Nadalje, lijecnik moze preporuciti pregled prohodnosti jajovoda- HSG


Laparoskopija
Pretraga kojom se gleda stanje unutarnjih spolnih organa. Izvodi se pod opcom anestezijom. Kroz mali rez na trbuhu, uvodi se laparoskop- instrument s mini-kamerom. Plin se kroz laparoskop pumpa medu organe kako bi se odvojili i bili bolje vidljivi. Jos jedan instrument moze biti uveden kroz vaginu.

Histeroskopija
Koristi se za pregled maternice i jajovoda. Otkriva abnormalnosti poput fibroida. Izvodi se pod blagom sedacijom ili lokalnom anestezijom, a ponekad zajedno sa laparaskopijom pod opcom anestezijom. Histeroskop, mali instrument s kamerom uvodi se kroz vaginu; maternica i jajovodi pune se plinom da bi se razdvojili i bili bolje vidljivi.

Histerosalpingogram-HSG
Pregled prohodnosti jajovoda kojim se otkriva zacepljenje i druge anomalije jajovoda. Izvodi se tako da se mali, tanki kateter uvede u grlic maternice i kroz njega se ustrcava kontrastna tekucina koja prolazi kroz jajovode. Nakon toga radi se rentegen koji pokaze gdje se tekucina nalazi i postoji li blokada jajovoda.
Ovo je pretraga koja kod vecina zena uzrokuje umjerene do jake bolove ili pritisak, a izvodi se uglavnom pod blagom sedacijom.


Sonohisterogram
SONO je pretraga vrlo slicna HSG-u, ali puno manje invazivna. Radi se tako da se u grlic maternice uvede mali urinarni kateter (pedijatrijske velicine) kroz koji se ustrcava mala kolicina sterilne slane vode koja odvoji zidove maternice pa se mogu vidjeti polipi i druge priraslice, takoder se gleda prohodnost jajovoda i prokrvljenost maternice.
Kad se tekucina ustrca, onda se intravaginalnim UZV-om (a ne RTG-om kao kod HSG-a) gleda kako voda (i jel uopce) prolazi kroz matenicu i jajovode.
Najcesce se radi pod blagom sedacijom ibuprofenom
.

Zacepljeni jajovodi odgovorni su za oko 20% zenske neplodnosti.
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 14/9/2009, 00:46

Oblici potpomognute oplodnje
-Inducirana ovulacija
-Intrauterina inseminacija
-In vitro oplodnja


Inducirana ovulacija
-takoder se naziva i stimulacijom jajnika i ukljucuje uzimanje tableta Klomifen citrata ili (u novije vrijeme) Letrozola,tj. Femare. Lijekovi utjecu na izlucivanje hormona koji su odgovorni za ovulaciju. Takoder je potrebno pracenje ciklusa kako bi se vidjela reakcija jajnika i endometrija na lijekove ali i da ne dode do hiperstimulacije jajnika. Klomifen uzrokuje stanjenje endometrija te ga se ne bi trebalo uzimati duze od 3 mjeseca za redom ili sve ukupno duze od 6 mjeseci.
Ovakva terapija moze biti od pomoci kod zena koje imaju neredovite menstruacije, mlade su od 35; kod zena sa sindromom policisticnih jajnika; kod niske razine LH sto ne dozvoljava adekvatan razvoj folikula te kod smanjene razine hormona progesterona u lutealnoj fazi ciklusa sto ne dopusta imlantaciju oplodenog jajasca.


Intrauterina inseminacija
-postupak smjestanja zdravih aktivnih spermija direktno u maternicu i time blize jajascu. izvodi se u vrijeme ovulacije koja se odreduje ultrazvukom. Sanse za zacecem su 6-8% po ciklusu a u kombinaciji sa induciranom ovulacijom 10-12%
-prije postupka vas partner treba dati uzorak sperme iz koje se posebnim postupkom "ispiranja" izdvajaju samo najzdraviji spermiji koji ce zatim biti ustrcani u vasu maternicu kroz mali kateter koji se uvodi krzo grlic maternice. Ovo je kratak postupak koji kod vecine zena ne izaziva bolove, eventualno blage grceve nakon postupka. Preporuca se lezanje 30 minuta nakon samog postupka i odmor u predstojecim danima.
-postupak pogodan za: zene iznad 35; tretman inucirane ovulacije nije bio uspjesan; zene sa prohodnim jajovodima; kod neobjasnjive neplodnosti; kada je proizvodanja spermija adekvatna- minimalno milijun spermija po mililitru nakon "ispiranja"


In Vitro Fertilizacija (oplodnja)
-ukljucuje vadenje zrelih jajasaca, kratko prije ovulacije i njihovu oplodnju u laboratoriju
-jajasca se vade pod jakom sedacijom ili opcom anestezijom . Ultrazvuk se koristi da bi se utvrdilo vrijeme ovulacije; jajasca se vade iglom i spricom uz pomoc vaginalnog UZV. Jajasca se gledaju pod mikroskopom i ocijenjuju. Tu vecer zapocinje se uzimanje progesterona u obliku injekcija ili vaginaleta kako bi se sluznica maternice pripremila za implantaciju.
-vas partner treba dati uzorak sperme koja ce tada biti specijalno obradena i smjestena u posebu petrijevu zdjelicu zajedno s jajascem te inkubirano
-nakon oplodnje jajasca, vrijeme je za transfer; embriji se ocijenjuju od 1-4, gdje 1 oznacava najbolje embrij(e) koji se uvode visoko u maternicu uz pomoc tankog, savitljivog katetera, najcesce 3-6 dana nakon oplodnje
-2 tjedna cekanja vjerojatno je najtezi period ovog postupka, kako fizicki tako i psihicki. Potrebno je odmarati se, posebno u prva 3 dana nakon transfera kako bi dali embrijima vece sanse za implantacijom. Krvi test na trudnocu bit ce napravljen 14 dana nakon transfera, a to je jedini tocni nacin utvrdivanja trudnoce.


ICSI
- vrsta in vitro oplodnje kod koje se izdvaja jedan spermij koji se zatim tankom staklenom pipetom pod mikroskom ustrcava direktno u sredinu jajasca. Oplodeno jajasce razvija se u embrij koji je zatim prebacen u zenu istim postupkom kao i kod standardne in vitro oplodnje.
-ova se metoda koristi kod: vrlo niskog broja spermija; kod abnormalija ili slabe pokretljivosti spermija; kod blokade u cjevcicama koje vode spermije od testisa do penisa; prijasnji neuspjeli postupci standardne IVF; ako postoje poteskoce kod oplodnje jajasca koristeci standarnu IVF
-moze se koristiti dok god muskarac proizvodi bas jedan jedini spermij; cak ako spermiji i nisu prisutni u ejakulatu ili uopce nema ejakulata (npr. kod ozljeda kraljeznicne mozdine), spermije je moguce izvuci direktno iz testisa. Spermiji ne trebaju biti zreli ili pokretni jer se ustrcavaju direktno u jajasce.
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 14/9/2009, 00:48

Korak #10
Odrzavanje trudnoce

Kada jednom zatrudnite, mnogo je toga sto mozete uciniti kako bi ostali dobrog zdravlja u prvih 12 tjedana ali i kasnije


U prosjeku, trudnoca traje 40 tjedana racunajuci od prvog dana posljednje menstruacije i podijeljena je u 3 tromjesjecja; prvo tromjesjecje traje od 1-13 tjedna, drugo od 14 do 28 tjedna, te trece od 29 tjedna pa do poroda.

Jeli normalno osjecati strah tijekom rane trudnoce?
Mnoge zene, osobito one koje duze vrijeme pokusavaju zatrudniti, osjecaju strah i anksioznost jednom kada test bude pozitivan. Do tog dana, gledali ste sebe kao osobu s problemima plodnosti, a ne kao nekoga tko ce za 9 mjeseci postati roditelj. Ako ste u proslosti imali spontani pobacaj, osjecaj straha jos je i veci. Ako ste iznad 35 godina starosti ili cak iznad 40 mogucnost pobacaja se povecava te je jako bitno odrzati trudnocu do iz 12-og tjedna kada ulogu "cuvara" preuzima posteljica i mogucnost pobacaja smanjuje se na svega 1% .
Takoder, dogada se da zene imaju i negativne osjecaje i pitaju se jesu li zapravo uopce zeljele ovu trudnocu. Nemojte osjecati griznju savjesti jer svi su ti osjecaji normalni cak i pozeljni jer vas pripremaju fizicki i psihicki za promjene koje slijede.


Krenuti zdravo od samog pocetka
Odmor- trudnoca, osobito prvo tromjesjecje je obicno vrlo iscrpljujuce i bitno je dobro se odmoriti. Slusajte svoje tijelo; ako vam govori da ste umorni i ako vam se spava, lezite, odspavajte, makar i na sat-dva.
Prestanite pusiti- toksini iz cigareta prelaze posteljicu i mogu ostetiti razvoj fetusa u bilo koje doba trudnoce. Pusenje je poznat uzrok pobacaja jer smanjuje dotok kisika u posteljicu a samim time i smanjuje kolicinu kisika fetusu.
Izbacite alkohol- jos jedan od poznatih uzroka pobacaja i fetalnih deformacija je alkohol koji takoder smanjuje protok kisika u posteljici.
Izbjegavajte kavu- kafein takoder nije zdrav za fetus i trebalo bi ga konzumirati u sto manjoj kolicini. Srecom, priroda je ucinila svoje, pa vecina zena u prvom tromjesjecju gotovo uopce ne pije kavu
Izbjegavajte rigorozne vjezbe- ako ste zaceli putem IVF-a, vjezbanje se u prvom tromjesjecju nikako ne preporuca. Takoder, trebalo bi izjegavati sportove i vjezbe poput jahanja ili skakanja na trampolinu.
Izbjegavajte saune, jaccuzie...- visoke temperature mogu ostetiti embrio ili fetus u razvoju
Opustite se- ako vec niste, sada je vrijeme za usporiti zivotni tempo, smanjite stres, naucite tehnike i vjezbe opustanja.
Vitamini i minerali- pocnite koristiti neki od proizvoda namijenjen specificno trudnicama i uzimajte minimalno 400mcg folne kiseline dnevno , ako nista drugo onda bar nju(ako je vec ne uzimate, jos uvijek nije kasno za poceti)
Izbjegavajte sex- ako ste prije imali pobacaj ili ste zaceli IVF-om, preporuca se apstinencija u prva 3 mjeseca trudnoce
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Kim on 25/9/2009, 01:16

Zdrava prehrana u trudnoci
-jedite malo ali cesce; to ce vam pomoci odrzati razinu secera u krvi u stabilnim granicama
-mijesajte proteine i ugljikohidrate
-smanjite masnu hranu, osobitno ako patite od mucnina i povracanja
-2 puta tjedno jedite pastrvu ili losos jer su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su bitne za razvoj mozga fetusa
-Izbjegavajte slatko ili jedite tamnu cokoladu s minimalno 75% kakaa
-jedite dovoljno razlicitog voca i povrca
-smanjite unos soli kako bi izbjegli zadrzavanje vode u organizmu
-pijte minimalno 1.2L tekucine dnevno
Kim
Kim

Broj postova : 2196
Join date : 18.07.2009
Age : 37
Lokacija : 7000km od Zagreba

[Vrh] Go down

10 koraka do maksimalne plodnosti Empty Re: 10 koraka do maksimalne plodnosti

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.