Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

Razvoj bebe kroz 9 mjeseci

Go down

Razvoj bebe kroz 9 mjeseci Empty Razvoj bebe kroz 9 mjeseci

Postaj  malena on 21/7/2009, 11:43

PRVI MJESEC (Otprilike 1-4 tjedna)

Ovu knjigu još uvijek nipošto ne možete procijeniti prema koricama. Iako ćete možda primjetiti nekoliko tjelesnih promjena - dojke su vam možda malo punije, trbuh malo zaobljeniji - velika je vjerojatnost da ih nitko osim vas nije opazio. Svakako dobro pogledajte svoj struk jr ga takva nećete vidjeti još mnogo mjeseci koji su pred vama.

Do kraja prvog mjeseca trudnoće vaše je dijete (koje je zapravo staro dva tjedna, ako računate od začeća) sićušan embrij nalik punoglavcu, mnogo manji od zrna riže. Iako još ni izdaleka ne nalikuje ljudskom biću, embrij je znatno napredovao od bezoblične nakupine stanica kakav je bio prije tek tjedan dana: već ima glavicu (s usnim otvorom), primitivno srce koje je počelo kucati i rudimetarni mozak. Uskoro će se pojaviti začeci ruku i nogu.

DRUGI MJESEC (Otprilike 5-8 tjedana)

Iako prema vašem izgledu još uvijek nitko ne zaključuje da ste trudni, mogli biste opaziti kako vam je odjeća u struku sve tješnja. Možda vam je već potreban i veći grudnjak. Do kraja drugog mjeseca vaša će maternica, inače veličine šake, izrasti do veličine velikog grejpa.

Dugačak 2,5 centimetara embrij sada mnogo više nalikuje djetetu. Rep je nestao, a do kraja mjeseca formirat će se ruke i noge (s prstima!), oči (zatvorenih kapaka), uši, vršak nosa i jezik. Formirani su i svi veći tjelesni organi i sustavi koji se još moraju poprilično razvijati. Embrij se spontano pokreće, iako će proći još mnogo tjedana prije no što će ti pokreti biti dovoljno izraženi da biste ih mogli osjetiti. Ubrzano se stvara i posteljica, koja će služiti kao sustav održavanja fetusa na životu.

TREĆI MJESEC (Otprilike 9-13 tjedana)

Vaša je maternica u trećem mjesecu trudnoće nešto veća od grejpa, a struk vam se vjerojatno proširio. Do kraja ovog mjeseca maternicu će biti moguće napipati u donjem dijelu trbuha, neposredno iznad stidne kosti.

Vaše je dijete sada fetus i raste vrlo brzo pa će do kraja ovog mjeseca biti dugačak 6 do 7,5 centimetara i težak 42 grama. Velik je otprilike kao jabuka. Glavica - koja se sada nalazi na vratu, umjesto na ramenima - još uvijek je neproporcionalno velika te čini polovicu dužine mjerene od tjemena do zatka; na vlasištu se primjećuju prve vlasi. Oči se približavaju jedno drugome, a uši se povlače na svoje mjesto - pa fetus sve više nalikuje ljudskom biću. Prstiće ruku i nogu sada pokriva meki pokrov budućeg nokta, a ručice su postale funkcionalne. U usnoj se šupljini razvijaju okusni pupoljci, kao i refleks sisanja, a formirano je dvadeset pupoljaka koji će se u budućnosti razviti u zube. Fetus sada proizvodi urin i izlučuje ga u plodovu vodu. Vanjski spolni organi dovoljno su razvijeni pa je moguće ustvrditi djetetov spol, a Dopplerom je moguće čuti otkucaje srca.

ČETVRTI MJESEC (Otprilike 14 - 17 tjedana)

Vaša je maternica sada veličine manje dinje i do kraja mjeseca bit će je moguće napipati otprilike 4 centimetra ispod pupka. Uobičajena će vam odjeća postati pretjesna, ako to već nije.

Vaše dijete raste težinom i dužinom (teško je otprilike 140 grama i dugačko otprilike 130milimetara), a tijelo sada raste brže od glave pa su njegove proporcije sve više nalik ljudskima. Razvijen je i obrazac na vrškovima prstiju, a tijelo je prekriveno privremenim lanugo dlačicama. Fetus je sposoban sisati palac, gutati plodnu vodu i izlučivati je u obliku urina te vježbazi pokrete disanja. Posteljica je potpuno funkcionalna te služi kao izvor hrane i kisika; kod ženskih fetusa formirana je maternica, a u jajnicima se nalaze nerazvijene jajne stanice. Kosti su sve čvršće, a ručice i nožice pokretne (uskoro biste mogli osjetiti prve udarce!).

PETI MJESEC (Otprilike 18 - 22 tjedna)

Sada ste na polovici trudnoće, a otprilike u 20. tjednu vaša će maternica doseći visinu pupka. Tada više nećete moći tajiti činjenicu da ste trudni.

Potkraj petog mjeseca vaš će fetus biti dugačak 18 do 23 centimetra (što znači da je dosegao gotovo polovicu svoje porođajne dužine) i težak otprilike 450 grama. S jačanjem mišića, razvojem mreže živaca i očvršćivanjem kostiju, fetus je mnogo aktivniji, a njegovi su pokreti usklađeniji - što ga čini sposobnim za razne gimnastičke pothvate (uključujući i salto). te pomaže razvoju njegovih motoričkih vještina. Ti su pokreti napokon dovoljno jaki da biste ih mogli osjetiti. Uši su sada već prilično razvijene i počinju razabirati zvukove; dijete je također uspostavilo redoviti obrazac sna i budnosti, a sposobno je izvoditi i razne grimase te se čak namrštiti. Vidljive su i obrve te vlasi na glavici. Koža je naborana, ružičasta, prozirna i prekrivena masnom bijelom tvari zvanom vernix koja je štiti od plodne vode i zbog koje će na porođaju biti sklisko (a porođaj lakši). Testisi muških fetusa počeli su se iz trbušne šupljine spuštati u mošnje.

ŠESTI MJESEC (Otprilike 23 - 27 tjedana)

Početkom šestog mjeseca vrh vaše maternice načazi se otprilike tri centimetra iznad vašeg pupka. Do kraja mjeseca maternica će narasti još 2,5 centimetra u visinu pa će njezin vrh biti moguće napipati pet do šest centimetara iznad pupka. Maternica je sada veličine košarkaške lopte - pa biste mogli izgledati kao da upravo to nosite u trbuhu!

Vaše je dijete duže od trideset centimetara i teži gotovo 900 grama. I dalje je prilično aktivno, a njegovi su pokreti mnogo usklađeniji (pomiče nožice i odgurava se njima o stjenku maternice što je možda vježba hodanja), a razvilo je i čvrst stisak šake (pa može uhvatiti pupčanu vrpcu). Pupčana je vrpca, srećom, dovoljno čvrsta da bi izdržala sve te aktivnosti; njezina čvrsta, spiralna građa pomaže spriječiti zapetljanje i čvorove. Fetus je sada sposoban otvarati i zatvarati oči te reagira na svjetlost (sposoban je čak ručicama pokriti oči ako se majčin trbuh obasja vrlo jakom svjetlošću). Glasnice su funkcionalne iako dijete neće proizvesti ni glasa sve dok prvi put ne zaplače na porođaju. Štucanje je, međutim, uobičajeno pa često potresa maternicu. Dijete rođeno u ovom razdoblju trudnoće sposobno je preživjeti uz intenzivnu medicinsku skrb.

SEDMI MJESEC (Otprilike 28 - 31 tjedan)

Početkom sedmog mjeseca vrh vaše maternice nalazi se otprilike 28 cntimetara iznad vaše stidne kosti. Do kraja mjeseca maternica će narasti još 2,5 centimetara u dužinu pa će njezin vrh biti moguće napipati otprilike 11 centimetara iznad pupka. Možda ćete osjećati da u vašoj utrobi više nema mjesta za rast maternice (čini vam se da vam je potpuno ispunila trbušnu šupljinu), no pred vama je još osam do deset tjedana širenja!

Vaše dijete ubrzano dobiva na težini budući da se pod njegovom kožom talože sve veće masne naslage; do kraja sedmog mjeseca težit će otprilike 1300 grama te biti dugačko otprilike 40 centimetara. Lanugo dlačice (privremene pahuljaste dlačice) počinju nestajati te se opažaju samo na leđima i ramenima. Kosa počinje rasti (kod nekih fetusa više nego kod drugih), a obrve i trepavice su već izrasle; nokti su izrasli do vrhova prstiju. Koža je ružičasta i glatka. Šarenice očiju svjetloputih fetusa sada su plave, a kod tamnoputih fetusa najčešće smeđe, iako konačnu boju neće biti moguće razaznati još mnogo tjedana, ili mjeseci nakon porođaja. Mozak će u ovom i slijedeća dva mjeseca dramatično rasti, kao i tijekom prve dvije godine života. Iako su još nerazvijena, pluća počinju funkcionirati; dijete rođeno u sedmom mjesecu trudnoće ima vrlo dobre izglede za preživljavanje.

OSMI MJESEC (Otprilike 32 – 35 tjedana)

Zanimljiv podatak o trudnoći: udaljenost vrha maternice od vrha stidne kosti okvirno odgovara broju tjedana trudnoće koji su za vama; tako se u 34. tjednu trudnoće vaš vrh maternice nalazi otprilike 34 centimetra iznad vaše stidne kosti.

Fetus, dugačak između 45 i 50 centimetara te težak između 2200 i 2700 grama (dnevno dobiva otprilike 14 grama), sada je popunjen i manje izboran jer mu masne naslage sve više daju taj dražestan oblik; oko zapešća i na vratu stvorili su se nabori, a jamice koje ćete uskoro ljubiti počele su se formirati na laktovima i koljenima. Budući da je maternica sve skučenija, dijete ima malo prostora za gimnastiku; udarci će biti blaži, a okretanje i migoljenje sve češće. Jednako kao i život novorođenčeta, i fetusov je život raspoređen na REM razdublja (ili razdoblja aktivnog sna), dubokog sna, aktivne budnosti i mirne budnosti. Mozak se nastavlja razvijati nevjerojatnom brzinom. Pluća se bliže zrelosti, a dijete rođeno u osmom mjesecu trudnoće ima izvanredne izglede za savršeno zdravlje.

DEVETI MJESEC (Otprilike 36 – 40 tjedana)

Vrh vaše maternice sada se nalazi tik ispod rebara – a vaše se mjere iz tjedna u tjedan više toliko ne mjenjaju; vrh maternice nalazi se otprilike 38 do 40 centimetara iznad stidne kosti. S približavanjem porođaja povećanje tjelesne težine usporava ili čak prestaje. Koža trbuha rastegnuta je onoliko koliko smatrate da se može rastegnuti, a sada se vjerojatno gegate više no ikada, možda zbog toga što je dijete, pripremajući se za predstojeći porođaj, sišlo u zdjelicu.

Dijete se priprema za pokret. Sredinom ovog mjeseca službeno će ga smatrati donošenim te spremnim za porođaj. Rast je i tijekom devetog mjeseca ubrzan; dijete poraste za otprilike 5 centimetara, a na težini dobije otprilike kilogram; količina masnog tkiva do porođaja će porasti za 15 posto. U ovom stadiju trudnoće djetetu ponestaje prostora za udaranje, no i dalje je važno brojiti migoljenje i okrete. Većina fetusa se tijekom devetog mjeseca okreće u porođajni položaj glavicom prema dolje; mnogi fetusi prvorotkinja spustit će se u koštani dio zdjelice (koji služi kao prolazna točka za trudove i porođaj) do 38. tjedna. U svojem posljednjem mjesecu služenja, pupčana je vrpca duža od 60 centimetara, a posteljica teži otprilike 670 grama.


Preuzeto iz knjige: „Što očekivati u trudnoći“

_________________
Sretnaaaaaaa :)
Razvoj bebe kroz 9 mjeseci Ekkzp2

Razvoj bebe kroz 9 mjeseci YjyHp1
daleko daleko, srce mi je daleko.. ostalo za sva vremena, da sa njom budi se...
Razvoj bebe kroz 9 mjeseci Tt7963755fltt
kada sve ko za inat krene po zlu, dignem glavu visoko najviše ko da su najljepše pjesme meni pjevane... nedam se...
Very Happy
malena
malena

Broj postova : 10995
Join date : 17.07.2009
Age : 35
Lokacija : to prekrasno mjesto

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.