Kutak za one zeljnje roditeljstva
Molimo Vas da se logirate!

Jajna stanica i oplodnja

Go down

Jajna stanica i oplodnja Empty Jajna stanica i oplodnja

Postaj  malena on 23/7/2009, 17:47

Djevojčice se rađaju sa oko 500 000 - 1 000 000 jajnih stanica, no do puberteta ih ostane svega oko 10 %. Samo oko 450 njih u životu žene izbaci se iz jajnika. Jajna je stanica najveća stanica u tijelu. Promjera je 150 mm. Prozirna je i bezbojna, okružena želatoiznim slojem; zonom pelucidom. Njezina citoplazma,koja je obilna, sadrži pričuvušećera, masnih tvari i ostalih tvari nakupljenih prije ovulacije.

Jajne stanice se stvaraju u jajnicima, dvije žlijezde smještene u trbušnoj šupljini, s lijeve i desne strane od maternice. Jajnici su ispunjeni malenim okruglim tvorbama, folikulima, od kojih svaki sadrži po jajnu stanicu. Počevši od puberteta, svakoga se mjeseca razvija po nekoliko folikula, no sazrijeva samo jedan, te oslobađa iz svoje unutrašnjosti jajnu stanicu okruženu tekućinom. Ovo zbivanje nazivamo ovulacijom. Jajnu stanicu uvlači jedan od jajovoda (lijevi ili desni, ovisno o tome iz kojeg jajnika je ona oslobodena), a to su dvije cijevi koje vode od maternice prema jajnicima.


Jajovodi su uski kanali, no na onom kraju koji je okrenut prema jajniku se proširuju. Š?enskoj spolnoj stanici, da bi bila oplodena od strane spermija, stoji na raspolaganju oko dvanaestak sati, najviše do 24 sata. Ukoliko se oplodnja ne dogodi jajna stanica će biti izbačena iz jajovoda u maternicu (a nakon dva tjedna kod žene će uslijediti menstruacijsko krvarenje). Pod utjecajem hipofize luče se hormoni koji "bude" uspavanu jajnu stanicu. I jezgra jajne stanice počinje pripremati svoje kromosome za eventualnu oplodnju. U jezgri se nalazi genetski kod, čiji su nosioci kromosomi. Cilj oplodnje je da se dovede do spajanja kromosoma dvije jajne stanice od dva različita spola. Pošto ljudske stanice imaju po 46 kromosoma, da bi se stvorila nova stanica potrebno je da svaki partner prepolovi broj svojih kromosoma. Kod jajne stanice se ovo prepolovljavanje odvija poslije signala iz hipofize. I za 20 - 36 sati jajna stanica obavi nevjerojatan preobražaj, nakon čega je spremna za susret sa spermatozoidom. Ali, ni to nije tako jednostavno, jer je neophodno da do susreta dođe u određenom trenutku

Jajna stanica i oplodnja 10000sluzokoza Jajna stanica i oplodnja Grlic

sl. lijevo: sluzokoža maternice uvećana 10 000 puta; sl. desno: grlić maternice

_________________
Sretnaaaaaaa :)
Jajna stanica i oplodnja Ekkzp2

Jajna stanica i oplodnja YjyHp1
daleko daleko, srce mi je daleko.. ostalo za sva vremena, da sa njom budi se...
Jajna stanica i oplodnja Tt7963755fltt
kada sve ko za inat krene po zlu, dignem glavu visoko najviše ko da su najljepše pjesme meni pjevane... nedam se...
Very Happy
malena
malena

Broj postova : 10995
Join date : 17.07.2009
Age : 35
Lokacija : to prekrasno mjesto

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.